Хиляди хора се събраха днес следобед в центъра на Бейрут

...
Хиляди хора се събраха днес следобед в центъра на Бейрут
Коментари Харесай

Хиляди ливанци изрази гнева си срещу властите на протести в Бейрут; над 100 ранени при сблъсъци с полицията

Хиляди хора се събраха през днешния ден следобяд в центъра на Бейрут да изразят гнева си против управляващите четири дни след разрушителната детонация в пристанището, която срина цели квартали в ливанската столица и взе над 150 жертви, съобщи Франс прес.

"Възмездие, отплата до рухването на режима ", скандираха стачкуващите, струпали се на Площада на мъчениците. Някои от тях размахваха бесилки, други издигаха плакати с имената на хора, починали при детонацията.

Полицията употребява сълзотворен газ против млади стачкуващи, които я замеряха с камъни и пръчки в периферията на мирния митинг.

Демонстрацията минава под мотото "Деня на разплатата ", а думите, които циркулират най-често в обществените мрежи, са "Обесете ги " - израз на яростта на ливанците, които желаят сметка от управляващите за нещастието.



Участници в митингите съумяха да реалокират някои от бетонните загради към Народното събрание в столицата, показва ДПА.

"Революция, гражданска война! ", скандираха протестиращите, снимани от ливанската телевизия МТВ.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, с цел да разгонят стачкуващите, струпали се към една от вратите на постройката.
Ройтерс заяви, че са се чули изстрели и полицията е удостоверила пред организацията, че са били употребявани гумени патрони, само че не стана ясно от кого и против кого. Местни малките екрани, които предаваха наживо, демонстрираха няколко души с кръв по главата.

Десетки протестиращи нахлуха във външното министерство и изгориха портрет на президента Мишел Аун, който за мнозина въплъщава политическа класа, управлявала Ливан от десетилетия и отговорна, съгласно тях, за дълбоките политически и икономическа рецесии в страната.



"Ние оставаме тук. Призоваваме ливанския народ да окупира всички министерства ", извика стачкуващ с мегафон.

Над 100 души са ранени при конфликти с полицията на митингите в Бейрут, заяви в акаунта си в Туитър ливанският Червен кръст, представен от ТАСС.

Двайсет и двама ранени са откарани в околните лечебни заведения, а 87 получават здравна помощ на място, уточни организацията.

На процедура целия център на града сега е сцена на стълкновения сред специфичните елементи за битка с безредиците и деятели на протестното придвижване. Тълпи стачкуващи настъпват откъм централата на опозиционната партия Катаеб в квартал Сайфи. Силите на реда употребяват сълзотворен газ против стачкуващите в прохода сред хотел "Льо Грей " и постройката на в. "Ан Нахда ", само че младежите не се отхвърлят и не престават да замерят с камъни полицейския кордон, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР