Хиляди хора с увреждания без право на личен, социален асистент

...
Хиляди хора с увреждания без право на личен, социален асистент
Коментари Харесай

Хиляди хора с увреждания са без право на личен асистент

Хиляди хора с увреждания без право на персонален, обществен помощник и домакински асистент. Програмите финансирани от страната са прекъснати в края на предходната година. А тези, които се нуждаят от поддръжка не дават отговор на условията за включване в механизма персонална помощ.

Росица Петкова е с диабет, а от няколко месеца за повторно се бори със злокачествено заболяване на кръвта.
Росица Петкова: До скоро бях в ремисия и всичко беше ок. На мен ми би трябвало помощник да отиде да ми напазарува, тъй като не би трябвало да излизам на открито, поради грипове. Аз нямам имунна система. Трябва ми помощник да ми помогне в семейството. Това ми би трябвало.
Програмите, които осигуряваха поддръжка на хора като Росица към този момент не съществуват. Възрастната жена не може да кандидатства за помощник и по Закона за персоналната помощ, тъй като не дава отговор на условията.
Деница Сачева, министър на труда и обществената политика: Законът за персоналната помощ вкарва ограничавания за това да може да се употребява персонален помощник единствено от хора и деца, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. Същевременно отвън обсега са станали единствено тези хора, които са имали тази помощ.
Без достъп до асистенти и домашни помощници са близо 13 хиляди души, сочат данните на общественото министерство.
Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Трябва да се търси запас, който би трябвало да се даде за тези хора. Да се търсят услугите да проработят по някакъв различен метод в случай че би трябвало до момента в който Законът за обществените услуги влезе в действие.
Социалното министерство търси разновидности за решение на казуса.
Деница Сачева, министъ р на труда и обществената политика: Да разработим национална стратегия за грижи в домашна среда, тъй че да можем да покрием потребностите на колкото се може повече хора от тези нуждаещи се.Росица Петкова: Аз не знам дали ще доживея доживея до използването, само че се надявам другите да могат да употребяват всичко, което им се поставя.
Най-късно идната седмица общественият министър ще разгласи съответни ограничения за решение на казуса. Иначе от министерството оповестиха,че към 20 хиляди души употребяват персонална помощ. За нея през тази година са планувани над 92 милиона лв.. Други 560 милиона са заложени в бюджета на програмата за поддръжка на хора с увреждания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР