Хиляди хора протестираха в Полша срещу строгото законодателство за абортите

...
Хиляди хора протестираха в Полша срещу строгото законодателство за абортите
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Полша срещу законите за аборт след смъртта на бременна

Хиляди хора стачкуваха в Полша против строгото законодателство за абортите след, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

33-годишната Дорота Лалик умряла от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг на 24 май. Три дни преди този момент дамата, бременна в 20-ата седмица, била призната в болница след приключване на околоплодна течност. Въпреки че положението ѝ траяло да се утежнява, лекарите не създали нищо, с цел да я спасят.

Вчера имаше митинги в редица полски градове. Демонстранти в столицата Варшава носеха фотоси на умрялата жена и плакати с надписи като " Искаме да раждаме, а не да умираме " и " Искаме лекари, а не мисионери ".

Протестите бяха извършени под мотото " Стига към този момент! Спрете да ни убивате! ".

Прокуратурата стартира да проверява случая.

През последните години няколко бременни дами починаха в Полша, откакто лекари не започнаха дейности поради строгото законодателство, ограничаващо правото на аборт.

 Хиляди стачкуваха в Полша против законите за аборт след гибелта на бременна
© Reuters

Законовите промени влязоха в действие през 2021 година, откакто бяха признати от ръководещата консервативна националистическа партия " Право и правдивост " и одобрени от Конституционния съд.

Полският министър на опазването на здравето Адам Неджелски съобщи, че гибелта на родилката се дължи на лекарски неточности и че всяка жена в Полша има право да приключи бременността си, в случай че животът ѝ е в заплаха.

В понеделник омбудсманът на Полша съобщи, че болничното заведение е трябвало да уведоми дамата, че в случай че бременността ѝ бъде прекъсната, това ще избави живота ѝ.

" Никой не ни сподели, че на процедура нямаме късмет за крепко бебе... През цялото време ни даваха подправена вяра, че всичко ще бъде наред... че (в най-лошия случай) детето ще бъде недоносено ", сподели брачният партньор на умрялата жена пред полски медии, съобщи " Гардиън ". " Никой не ни даде избор или късмет да спасим Дорота, тъй като никой не ни сподели, че животът ѝ е в риск. "

Абортът продължава да е легален в Полша, в случай че бременността съставлява риск за здравето или живота на бременната жена или е резултат от закононарушение като обезчестяване или блудничество.
Но през 2020 година конституционният съд на Полша дефинира като противоконституционен аборт заради аномалии на плода. Това решение е имало " вцепеняващ резултат " върху полските лекари, съгласно Йоланта Будзовска, юрист, представляващ фамилиите на Лалик и Изабела, друга, умряла при сходни условия жена.

" Ако (лекарите) извършат аборт прекомерно рано и по-късно прокурорите решат, че е нямало заплаха за майката, те могат да получат до три години затвор ", сподели тя пред " Гардиън " през 2021 година

Следващите постоянни парламентарни избори в страната би трябвало да бъдат създадени през октомври или ноември, показва ДПА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР