Хиляди хора протестираха в Будапеща в петък на най-големия митинг

...
Хиляди хора протестираха в Будапеща в петък на най-големия митинг
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Будапеща въпреки оставките след скандална амнистия

Хиляди хора стачкуваха в Будапеща в петък на най-големия протест против държавното управление на Виктор Орбан от години насам.

Причина за публичното неодобрение стана новината за помилването на мъж, упрекнат по дело за полово принуждение - осъществено с разрешението на унгарския президент Каталин Новак.

Впоследствие Новак се раздели с поста си като подаде оставка, а министър председателят Виктор Орбан освободи министъра на правораздаването Юдит Варга - в безрезултатен опит на премиера, който е на власт от 2010 година, да потуши траялия близо седмица скандал.

Случаят, който разтресе унгарското общество, в действителност не е нов, а е от април 2023 година Тогава - малко преди посещаване при папа Франциск, Новак взема решение да помилва няколко души. В листата с имена се оказва и заместник-директор на детски дом, който е упрекнат, че е оказал помощ на някогашния шеф на дома да укрие закононарушенията си.

Директорът е наказан на 8 години затвор за полово принуждение над няколко малолетни момчета, като закононарушенията са осъществявани в интервала 2004-2016 година Неговият съизвършител е бил наказан на повече от 3 години, като е оказвал напън върху момчетата да отдръпват изказванията си, че са били насилвани.

Едва предходната седмица стана ясно, че Новак е помилвала мъжа, което провокира необятен яд в Унгария. Тя твърди, че всички решения за прошка провокират разделяне, само че упорства, че в никакъв случай не би помилвала педофил.



Към момента публичното неодобрение не съставлява непосредствена опасност за ръководството на Орбан, защото идващите избори в страната са планувани през 2026 година Скандалът обаче избухна единствено няколко месеца преди европейските избори, на които партията му " Фидес " се надява да завоюва от възходящата поддръжка на крайната десница в цяла Европа.

" Достатъчно ни е. Нуждаем се от смяна, това държавно управление е цялостно с неистини и двуличие ", споделя 64-годишният стачкуващ Йожеф Молнар, като прибавя, че за финален път е бил на митинг през 1989 година, когато комунизмът се срутва.

" Ние сме тук поради бъдещето и нашите внуци ", акцентира твърдо Молнар, представен от " The Guardian ".



Организаторите на митинга питат в своя обява във Фейсбук какъв брой още сходни случаи има, само че унгарското общество е в незнание за тях.

" Независимо от политическите страни, ние имаме вяра, че е значимо да се изкажем в поддръжка на отбраната на жертвите на злоупотреби, в прозрачността, човешкото достолепие и честния публичен разговор ", пишат те.



Мотивите за помилването на мъжа, който е оказал помощ за прикриването на полово принуждение в детски дом, остават неразбираеми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР