Хиляди хора посрещнаха с радостни възгласи изгрева над Стоунхендж в

...
Хиляди хора посрещнаха с радостни възгласи изгрева над Стоунхендж в
Коментари Харесай

Хиляди посрещнаха зимното слънцестоене край Стоунхендж

Хиляди хора посрещнаха с радостни възгласи изгрева над Стоунхендж в Южна Англия в деня на зимното слънцестоене.

Тези, които следиха спектакъла на неолитния монумент в Уилтшър, се пребориха с много студеното утро и облачното небе, с цел да видят Слънцето и да отбележат най-краткия ден в годината.



" Беше отлично да посрещнем към 6000 души в Стоунхендж тази заран, с цел да отбележат хладното зимно слънцестоене. Радваме се, че още 98 500 души гледаха изгрева онлайн онлайн от целия свят ", сподели Ребека Ийд от организацията, която се грижи за монумента.

Йид сподели още, че макар облачното и прохладно начало, хората се любуваха на ослепителен изгрев на зимното слънцестоене.



Стоунхендж е паметник, построен на основата на изгрева на Слънцето в средата на лятото и залеза в средата на зимата. Смята се, че слънцестоенето се чества там от хиляди години.

Датите на равноденствията и слънцестоенията варират, защото Григорианският календар не подхожда навръх продължителността на тропическата година - времето, за което Земята прави една обиколка към Слънцето.



фотоси: Българска телеграфна агенция

За да се уеднакви календарът с тропическата година, на всеки четири години се вкарва високосен ден и когато това се случи, датите на равноденствието и слънцестоенето се връщат към по-ранната дата, отбелязва ДПА.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР