Хиляди хора от цяла Украйна се събраха в близост до

...
Хиляди хора от цяла Украйна се събраха в близост до
Коментари Харесай

Протестиращи в Украйна искат отмяна на депутатския имунитет

Хиляди хора от цяла Украйна се събраха наоколо до парламент а на Украйна, " Върховната Рада ", с цел да подканят народните представители да одобри закон, който ще лиши украинските депутати от имунитета им от наказателно гонене, оповестява " Киевпост ".

Протестиращите желаят основаването на антикорупционни съдилища и приемането на нов изборен закон, целящ да понижи въздействието на супер-богатите предприемачи или олигарси на Украйна върху бъдещите избори.

Началникът на полицията в Киевския регион, Андрий Кришченко разяснява, че към 6 000 души са участвали на митинга.

Стотици полицейски чиновници и националната армия сътвориха кордон сред протестиращите и постройката на Радата.

In central #Kiev, #Ukraine, reports of scuffles between protesters and the police and of teargas being used:https://t.co/xnUTkmb6VY pic.twitter.com/DC1bbtabXv
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) 17 октомври 2017 година

В протест участват членове на Движението за нови сили, Баткившина, Свобода, Национален корпус, Самопомич, Автомайдън, Пакет за реформиране и реанимация и доброволчески батальони на Донбас.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, изострен критик на украинския президент Петро Порошенко, приказва на митинга.

Организаторите на митинга декларират, че митингът няма да завърши, до момента в който не бъдат изпълнени техните претенции. Саакашвили сподели още, че Порошенко би трябвало да подаде оставка , в случай че управляващите не одобряват настояванията на протестиращите.

Президентът Порошенко съобщи, че почита правото на протестиращите да насочат настояванията си, само че приканва полицията да подсигурява, че митингите остават спокойни.

" Това е извънредно значим способ на народна власт, разбирам дейностите и почитам участниците. Но за мен е извънредно значимо и упорствам, че всички правоприлагащи органи подсигуряват, че тези дейности са единствено с кротичък темперамент ", разяснява Порошенко на взаимна конференция с президента на Малта Мари-Луис Колиър Прек.

" В никакъв случай не може да се каже, че безотговорни политици повтарят трагичните събития, настъпили на 31 август 2015 година, които доведоха до гибелта на четирима чиновници на националната армия ", добавя Порошенко.

Председателят на " Върховната Рада " Андрий Парбиби, в началото отхвърли да включи законопроект за депутатския имунитета в дневния ред на Народното събрание, само че по-късно се съгласи.

>>> Sukob policije i demonstranata u centru Kijeva #Ukraine https://t.co/ovQMRkuCjd pic.twitter.com/KRwt35C4sn
— Sputnik Србијa (@rs_sputnik) 17 октомври 2017 година

В резултат на конфликти, най-малко един служител на реда е ранен, оповестява в това време " РИА новости ". Министерството на вътрешните работи декларира, че подхваща ограничения за стабилизиране на обстановката и дава обещание да " приведе всички виновни пред правораздаването ".

Между полиция и протестиращи е зародил скандал, по време на който стачкуващите повреждат железни бариери, както и железна детекторна рамка. Освен това протестиращите са отнесли и няколко железни щита от униформените.

Участниците в протест описват пред " РИА Новости ", че непознати хора са пръскали газ по време на конфликта .

Няколко протестиращи са потърсили лекарска помощ и са отведени с кола за спешна помощ . Един от участниците е в безсъзнание и към 10 души са потърсили помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР