Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да

...
Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да
Коментари Харесай

Как ще се увеличават правата ни като потребители с новите правила в ЕС

Хиляди хора от разнообразни европейски страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят самопризнание, а просто си правят работата. Сред тях е Игнат Арсенов - шеф на Европейския потребителски център (ЕПЦ), който оказва помощ на консуматори да позволяват разногласията си с търговци. Игнат е измежду героите на акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ". Той споделя за новите евродирективи за отбрана на потребителите, които се чака да бъдат признати още тази пролет и да усилят защитата както за клиентите, по този начин и за търговците.
 #EUProtects: Какво би трябвало да знаем при наемане на автомобил в Европейски Съюз  #EUProtects: Какви права имаме при пътешестване със аероплан
Подготвя се законодателен пакет от 2 наставления, препоръчани от Европейска комисия. Това е така наречен New Deal for Consumers, чието финално гласоподаване следва евентуално още в границите на този Европейски парламент. След това ще има и прочут интервал за въвеждане  националните законодателства, изяснява Игнат Арсенов. Промените ще сближат още повече разпоредбите за гаранции и рекламации при извършване на покупки онлайн и офлайн.



Избор сред ремонт, подмяна и връщане на парите

Настоящото европейско законодателство дава 2 години гаранция за всяка стока , като обособените страни могат да вкарат и по-дълъг период. За стоките втора ръка гаранцията би трябвало да е най-малко 1 години (в България тя е 2 години). 

" Разбира се, би трябвало да се вземе поради естественият живот на една стока и дали е рационално да има такава гаранция. Например, един дамски чорапогащник няма по какъв начин да има 2 години гаранция. Същото важи за батерия ", показва Игнат Арсенов.

Към момента, в случай че се появи дефект до първите 6 месеца от закупуване на стоката, се смята, че тя е с заводски недостатък. След шестия месец търговецът може да оспори това, а потребителят би трябвало да потвърди фабричния недостатък, като отиде в самостоятелен сервиз и заплати за това. Това от време на време се потвърждава мъчно.

Новите правила

Сега шестмесечниият период се усилва сред 1 и 2 години. Така потребителите ще се възползват в цялостна степен от 2-годишната гаранция, защото най-малко през половината от нея или през целия ѝ период ще се приема, че развалената стока е показала заводски недостатък.

Ще има разлика и в компенсациите за потребителите. Сега те избират сред ремонт или подмяна с нова стока , като търговецът може да им отхвърля едното или другото. В бъдеще потребителят ще може да избере. А в случай че желанието му не бъде задоволено, ще може да си изиска парите назад , изяснява експертът.

Въвеждат се още няколко хипотези. Ако търговецът в рационален период (досега беше 1 месец, само че в този момент ще се скъси) не поправи стоката или не я размени, потребителят ще има право непосредствено да си изиска парите. А в случай че дефектът е огромен - стоката непосредствено се заменя с нова или парите се връщат. Според законодателството до момента търговецът може да върне парите едвам откакто стоката е била ремонтирана 3 пъти и още веднъж се е развалила.

Периодът, в който стоката е в сервиз, не се брои към гаранционния. Ако 3 пъти по 1 месец е продуктът е бил на корекция, срокът на гаранцията се усилва от 2 години на 2 години и 3 месеца.

Защита при извършване на покупки от платформи: Ebay, Amazon, Booking, E-sky, Über, Airbnb и други

Потребителите ги харесват и от ден на ден ги употребяват, само че пораждат и проблеми, споделя шефът на ЕПЦ. Например - не постоянно са наясно кой носи отговорност - платформата или търговецът. Някои консуматори не знаят дали се договарят с търговец или с физически лица. Във втория случай законодателството за отбрана на потребителите не важи.

Новата инструкция ще изисква от платформите при предложение на оферта да излиза ясно известие дали договаряме с търговец или с физическо лице.

Предвижда се и по-голяма отговорност на платформите. Те ще бъдат задължени, да вземем за пример, да отстраняват търговци, които нарушават разпоредбите. 

Въвеждат се прецизни правила да няма нелоялни практики за това по какъв начин се подреждат офертите . Това важи в случаите, когато не ги подредим персонално - по цена, новост, разстояние и прочие, показва Игнат Арсенов. Когато употребяваме предложено нареждане (по подразбиране), платформите подреждат офертите по не доста ясни правила - не показват дали най-отпред са платилите за реклама или тези с най-вече резервации да вземем за пример. Сега ще имат законово обвързване да обяснят по какъв начин подреждат предложенията. Това важи и за рейтингите - ще би трябвало да осведомят потребителя по какъв начин са направени. 

Защита за търговците: няма да се връщат използвани артикули без съображение

Според потребителското законодателство сега, когато една стока се поръча онлайн, потребителят има право да я върне в 14-дневен период даже без претенция и без да показва съображение за това. Може дрехата да не ни стане или цветът да не подхожда на това, което сме видели на екрана. Макар някои търговци да поставят изискване, че одобряват назад артикули единствено в случай че опаковката не е нарушена, в действителност потребителят има право да унищожи опаковката и даже да носи дрехата, да вземем за пример. А по-късно да я върне до 14 дни и да си получи парите, напомня Игнат Арсенов. Търговецът може да възрази, че потребителят е понижил цената на движимостта и да върне по-малко пари, включително и нула. Но не може да откаже връщането на стоката.

Новата инструкция планува, че в случай че желае да я върне,  потребителят няма право да употребява стоката, а единствено да я тества - както в магазин. " Купуваме обувки, пробваме ги, само че не вървим по улицата с тях, нямат следи от приложимост, не ги късаме. Дреха не се пере, не се глади. Ако купим косачка, да вземем за пример, не си косим тревата, а може единствено да я включим в електрическата мрежа да забележим дали работи ", изяснява експертът.

Промяна има и в периодите за връщане на парите.

" Досега търговците имаха проблеми със периода за връщане на парите. Потребителят има право до 14 дни да се откаже от контракта, а по-късно до 14 дни да върне стоката. Търговецът, от своя страна, има 14 дни да върне парите. И се получаваше по този начин, че търговецът от време на време би трябвало да върне пари преди да си е получил стоката назад. Новите оферти са търговецът да може да изчака доставката и едвам тогава да върне парите на потребителя ", разяснява Арсенов.

Още за отбраната на потребителите в Европейски Съюз:

Искате ли да наемете кола при пътешестване?

Какви права имаме при пътешестване със аероплан?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР