Преврат в Нигер: Хиляди маршируват в подкрепа на хунтата

...
Хиляди хора излязоха по улиците на столицата на Нигер, Ниамей,
Коментари Харесай

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата на Нигер, Ниамей, в подкрепа на военния преврат от миналата седмица.

Те осъдиха страните от Западна Африка, които наложиха санкции на страната, и също така поискаха напускането на чуждестранни войски.

Както САЩ, така и Франция имат военни бази в страната, за да помогнат в борбата с ислямистките бойци.

Подобен протест в неделя доведе до атаки срещу френското посолство, но демонстрацията в четвъртък беше мирно.

Франция, бившата колониална сила в Нигер, призова военния лидер да гарантира, че няма да се повтори.

Предишни демонстрации бяха свидетели на скандиране на "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция" - лидерът на руската група наемници Вагнер според съобщенията описа преврата като триумф.

Но организаторите бяха помолили хората да не развяват руски знамена този път и имаше много по-малко изложени в сравнение с неделя. Вместо това хората имаха нигерийски знамена.

Не е ясно дали това е така, защото Русия излезе с изявление, призоваващо за връщане на власт на сваления президент Мохамед Базум и преговори, или защото Четвъртък е Денят на независимостта на Нигер.

Г-н Базум, първият демократично избран президент, наследил друг в Нигер, беше задържан от собствената си охрана миналата седмица.

Кореспонденти в страната казват, че има и много хора, които се противопоставят на преврата.

Прост наръчник за случващото се в Нигер Защо някои в Нигер искат Русия да влезе, а Франция да излезе Нигерски преврат: Лакмус за демокрация в Западна Африка

Икономическата общност на западноафриканските държави (Ecowas), търговски блок от 15 западноафрикански държави, наложи финансови и търговски санкции. Той също така заплаши да използва сила, ако президентът Базум не бъде възстановен на поста до неделя.

Сенегал в четвъртък каза, че ще изпрати войски, ако блокът реши за военна намеса. Външният министър Айсата Тал Сал каза, че в региона е имало един "преврат" твърде много. През последните години армията завзе властта в съседните Мали, Буркина Фасо и Гвинея.

„Поради всички тези причини сенегалските войници ще отидат там“, каза тя .

Електрическата компания на Нигер казва, че съседна Нигерия е прекъснала доставките на електричество, което е довело до масови прекъсвания на електрозахранването, въпреки че това не е потвърдено от Нигерия.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">В сряда вечерта лидерът на преврата генерал Абдурахман Чиани предупреди срещу „всякаква намеса във вътрешните работи“ на страната.

Генерал Чиани, бивш началник на президентската охрана на г-н Базум, пое властта на 26 юли.

В телевизионно обръщение в сряда генерал Чиани каза, военният режим отхвърли „санкциите на Ecowas като цяло и отказва да се поддаде на каквато и да е заплаха, откъдето и да идва“. “ и каза, че имат за цел да „унизят“ силите за сигурност на Нигер и да направят страната „неуправляема“.

Стотици чужди граждани са евакуирани от Нигер. САЩ наредиха частична евакуация на посолството си и повече от 1000 французи и европейци бяха изведени от страната със самолет.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР