Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за

...
Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за
Коментари Харесай

Хиляди хора протестираха в Братислава срещу проруска политика на правителството

Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, с цел да изразят поддръжка за Украйна и да стачкуват против словашкото държавно управление, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Откакто пристигна на власт през октомври, държавното управление на Робърт Фицо породи безпокойствие поради рецензиите си против европейската военната помощ за Украйна и поради опита си за възобновяване на културните и политическите връзки с Русия.

По-рано през месеца словашкият министър на външните работи Юрай Бланар се срещна с сътрудника си от Русия Сергей Лавров. Това беше една от дребното срещи сред представител на страна от Европейски Съюз и представител на Русия, която Европейски Съюз се стреми да държи в изолираност.

Демонстрацията в Братислава нощес е почнала със тон на сирени за въздушна паника. Според новинарския уебсайт " Деник Н " в проявата са взели участие 5000 души. Участници в демонстрацията декларират, че не им харесва посоката, в която е поела страната след изборите. Те споделят, че са част от Запада и са разочаровани от премиера и държавното управление.

Фицо пази политиката на държавното управление си, която назовава уравновесена и суверенна външна политика и споделя, че няма военно решение на спора в Украйна. Той отхвърли концепцията за подкрепяне на Украйна с оръжия. Според Фицо снабдяването с оръжие на Украйна единствено ще удължи боевете. Западните съдружници отхвърлиха този мотив.

Външният министър Бланар пък отбрани срещата си с Лавров, като сподели, че тя е била поискана от съветската страна. Той също съобщи, че е нужно дипломатическо решение за Украйна.

Фицо е и срещу глобите против Русия, само че до момента се е въздържал да блокира сходни европейски ограничения или отпущането на финансова помощ за Украйна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР