Хиляди досиета са били изтрити от централната електронна база данни

...
Хиляди досиета са били изтрити от централната електронна база данни
Коментари Харесай

Хиляди файлове с данни бяха изтрити от масивите на британската полиция заради техническа грешка

Хиляди досиета са били изтрити от централната електронна база данни на английската полиция поради компютърна неточност, призна вътрешното министерство на Обединеното кралство. Ведомството уточни, че повода е механически проблем, и добави, че сега се ревизира какви са мащабите му, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес вестник "Таймс " заяви, че над 150 000 досиета за арести с ДНК данни и пръстови отпечатъци са били изтрити.

Министерството обаче акцентира, че става дума единствено за данни за хора, които са били освободени и повече не са обект на следствие.

"Техническият проблем с Националната компютърна база данни на полицията е отхвърлен и дружно с сътрудниците от правоохранителните органи ускорено работим за оценяване на въздействието му ", съобщи ведомството. "Проблемът се отнася до хора, които са били задържани, само че към този момент са пуснати на независимост, и против които не са били предприемани по-нататъшни действия; не са изтрити никакви досиета на престъпни или рискови лица. Няма и по какъв начин да бъдат изтрити още досиета. "

Държавният министър по въпросите на престъпността и полицията Кит Молтхаус изиска от вътрешното министерство и полицията да потвърдят, че "няма заплаха за публичната сигурност ", заяви английската организация Прес асосиейшън. "Бърза инспекция е открила казуса и са направени нужните корекции, с цел да може той повече да не се повтаря ", уточни той.

"Таймс " заяви, че грешката най-малкото ще се отрази на опцията на полицията да отваря отначало остарели случаи.

Опозиционната Лейбъристка партия изиска изказване на вътрешния министър Прити Пател. "Това е извънредно сериозен пробив в сигурността, който основава големи рискове за публичната сигурност ", съобщи вътрешният министър в сянка Ник Томас-Саймъндс.

"Не може да се позволява некомпетентността на това безредно настоящо държавно управление да излага хората на риск, да разрешава на нарушителите да вървят на независимост и жертвите (на престъпления) да бъдат лишавани от правораздаване. "

"Таймс " написа, че поради грешката е нарушена работата на английската визова система, заради което обработката на молби е спряна за два дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР