Хиляди домакинства в цяла България трябва да сменят топломерите и

...
Хиляди домакинства в цяла България трябва да сменят топломерите и
Коментари Харесай

Хиляди водомери и топломери са с изтичащ срок и трябва да се подменят с дистанционно отчитане

Хиляди семейства в цяла България би трябвало да сменят топломерите и водомерите в жилищата си. 10 годишният период за приложимост на доста от уредите изтича през тази и идната година. Евродиректива задължава страната ни да вкара отдалечен доклад за всички консуматори до края на 2026-та година. За това новите топломери и водомери за гореща вода наложително би трябвало да имат сензори за отчитане от разстояние.

На всеки 10 години водомерите подлежат на промяна или метрологична инспекция. При студените водомери срокът е 90 дни след връчване на уведомително писмо.

" Ако не го направи той минава на база. Тази база всеки месец е възходяща според от интервала в който той продължава да не прави своята замяна ", изясни Станислава Стефанова - шеф " Бизнес развиване " в " Софийска вода ".

При топлите водомери срокът за реакция е 30 дни след приемане на уведомителното писмо.

" Ако не се сменят в упоменатия период, стартира начисляване според разпоредба за топлоснабдяването на брой лица или това е консумация, която по-често е повишена по отношение на използването ", изясни Боряна Колева - шеф нa компания за топлинно счетоводство.

По данни на " Софийска вода " до края на идната година към 280 хиляди семейства би трябвало да сменят водомерите си. Топлите наложително би трябвало да са с отдалечено отчитане, за студените такова условие няма.

" Препоръката ми е точна по този начин и двата да са с отдалечен доклад защото доста по-коректни ще бъдат сметките на клиентите, които ще получават всеки месец. Така няма да бъде належащо на тримесечие да се позволява проверител, а отчитането ще остане единствено един път в годината както е по закон ", разясни Станислава Стефанова - шеф " Бизнес развиване " в " Софийска вода ".

За да се случи това обаче, би трябвало да сте се разбрали със съседите, че постройката ще се регистрира отдалечено всеки месец и да поискате топлинния счетоводител и ВиК сдружението да обменят информация между тях. Около 60% от клиентите на един от топлинните счетоводители към този момент имат топломери и водомери с отдалечено отчитане.

" Когато цялата постройка е с отдалечени уреди и се прави ежемесечен доклад не се прави изравнителна сметка, а сметките, които се получават всеки месец са действителното ползване. Все още доста от постройките са отчасти преоборудвани. Тоест има парцели, които са с отдалечен доклад и такива които не са с отдалечен доклад ", сподели още Боряна Колева - шеф нa компания за топлинно счетоводство.

На прага на отоплителния сезон от столичната " Топлофикация " поучават хората да ревизират топломерите си.

" Да проверим екрана дали свети, да проверим дали няма някаква индикация да понижава заряда на батерията, да ревизира целостта на пломбите по измервателните уреди ", посочи Верджиния Йовчева - шеф " Клиентска задоволеност и дялово систематизиране " в " Топлофикация София ".

В случай, че има проблем, уредът би трябвало да бъде заменен. Столичната " Топлофикация " към този момент предлага топломери чартърен. Скоро ще има опция за закупуване на уреди за дялово систематизиране и на разсрочено заплащане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР