Хиляди демонстрираха в градовете в Швейцария в събота, за да

...
Хиляди демонстрираха в градовете в Швейцария в събота, за да
Коментари Харесай

И Швейцария се включи в протестите срещу расизма

Хиляди демонстрираха в градовете в Швейцария в събота, с цел да осъдят расизма и полицейската грубост след гибелта на Джордж Флойд в Съединените щати, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки въведените ограничения, забраняващи събирането на повече от 300 души, с цел да се предотврати разпространяването на COVID-19, в няколко града се събраха големи тълпи, които причислиха своите гласове към възходящо световно придвижване, осъждащо расизма и полицейското принуждение против чернокожите .

В най-голямата проява в Цюрих са взели участие над 10 000 души, множеството от които облечени в черно.



Протестиращите са минали през центъра на града, издигайки плакати с надписи като „ Животът на чернокожите има значение “, „ Расизмът също е пандемия “ и „ Не мога да вдишвам “, визирайки гибелта на Флойд в Минеаполис на 25 май, породена от бял служител на реда, който близо девет минути притиска врата му с коляно.

Полицията съобщи, че демонстрацията в Цюрих значително е минала спокойно, н о в късния следобяд е била помрачена от няколкостотин радикализирани леви деятели , които са хвърляли предмети и бутилки против полицията.

Един чиновник е бил ранен, а редица хора са задържани, заяви полицията в Цюрих.

Няколко хиляди души също са взели участие в нерегламентирана, само че мирна проява пред постройките на държавното управление на Швейцария и Народното събрание в столицата Берн в събота, съгласно швейцарската организация ATS.

Междувременно в редица други градове бяха проведени по-малки демонстрации.

В Женева не е имало проява, само че в Лозана към 1 000 души са почнали да се събират на централния площад в късния следобяд.



Тази проява бе позволена от градските управляващи, които издигнаха преграждения към площада, с цел да могат хората да минават през една входна точка, с цел да се подсигурява, че дезинфекцират ръцете си и носят наложителни маски.

Организаторите обявиха, че демонстрацията има за цел да съобщи позицията им освен против полицейското принуждение в Съединени американски щати , само че и в Швейцария, като уточни три случая през последните четири години, при които чернокожи са починали от ръцете на полицията в и покрай Лозана.

Редица протестиращи издигнаха плакати с името на Флойд, само че и с това на Майк Бен Питър, нигериец, погубен в Лозана през 2018 година, откакто бе притиснат към земята при сходни условия.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР