Хиляди демонстранти се включиха в протеста в Барселона с призив

...
Хиляди демонстранти се включиха в протеста в Барселона с призив
Коментари Харесай

Горещо подкрепиха задържани каталунски политици

Хиляди стачкуващи се включиха в митинга в Барселона с апел да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, водачи на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, заяви вестник "Ел Паис ", представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Към протестната акция се причислиха министър председателят на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместител Ориол Жункерас и други членове на районното държавно управление.

Заради демонстрацията беше спряно придвижването по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада " - неофициалното знаме на Каталуния, което е знак на последователите на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и независимост за двамата Жорди ".

Протестът в Барселона бе проведен няколко часа след изказването на испанския министър председател Мариано Рахой, който разгласи, че е задействан член 155 от конституцията, допускащ да бъде лимитирана автономията на региона.

Мадрид сподели, че ще освободи от служба членовете на каталунското държавно управление и ще изиска да се състоят нови избори в Каталуния до 6 месеца.

Правителственият проект би трябвало да бъде утвърден от Сената. Гласуването е планувано за 27 октомври.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР