Хиляди чехи излязоха на митинг в Прага, за да протестират

...
Хиляди чехи излязоха на митинг в Прага, за да протестират
Коментари Харесай

Хиляди чехи проестираха срещу Бабиш и завръщането на комунистите във властта

Хиляди чехи излязоха на протест в Прага, с цел да стачкуват против служебния министър председател Андрей Бабиш и против предоставената му опция да опита да сформира държавно управление, макар че е разследван за машинация, съобщи Асошиейтед прес.

Те стачкуваха и против първото присъединяване във властта на Комунистическата партия след рухването на комунизма през 1989 година, заяви Франс прес.

" Земан и Бабиш, тази страна не е ваша! " " Стоп на незаконната комунистическа идеология! " и " Никога към този момент комунизъм! ", гласяха лозунги на протестиращите.

Някои носеха фотоси на жертвите на някогашния тоталитарен режим, считан за отговорен за гибелта на минимум 4500 души.

 Хиляди чехи проестираха против Бабиш и завръщането на комунистите във властта
© Reuters

Днешният протест се състоя на Вацлавския площад в чешката столица, ден преди президентът Милош Земан да назначи Бабиш за повторно за министър председател. През октомври центристкото придвижване на Бабиш Действие на недоволните жители завоюва парламентарните избори, само че през януари неговото държавно управление на малцинството не получи избор на доверие и трябваше да подаде оставка. Бабиш остана да ръководи, само че към този момент като длъжностен министър председател.

Той се готви да сформира държавно управление дружно с Чешката социалдемократическа партия, което ще бъде подкрепяно в Народното събрание и от Комунистическата партия. Протестиращите жигосаха желанието на Бабиш да сформира държавно управление и приканиха той да се отдръпна.

Положението му се усложнява и от изказванията, че по времето на комунизма е сътрудничил на някогашната загадка полиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Протести имаше и в към 200 чешки градове и села, показва Агенция Франс Прес.

 Хиляди чехи проестираха против Бабиш и завръщането на комунистите във властта
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР