Хиляди бурканчета с мед биват осветени в рамките на православен

...
Хиляди бурканчета с мед биват осветени в рамките на православен
Коментари Харесай

В Испания: Боледувате от нещо? Посетете Благоевград

Хиляди бурканчета с мед биват осветени в границите на православен обред, който се организира от години в българския град Благоевград. Вярва се, че медът, макар неналичието на научни доказателства, е лековит и може да излекува човек от всевъзможни заболявания, в това число и от COVID-19. Това написа в своя публикация испанското издание „ La Vanguardia “.

В тази традиция, зародила се преди 15 години в локалния храм, вярващите слагат бурканите с мед във формата на кръст, като върху тях слагат и свещи. Следват песнопения и молебствия за освещаване на храната.

Вярването в лечебните свойства на меда произлизат от православния светец Харалампий Чудотворец, който употребявал меда, с цел да лекува своите рани. В България паметта му се уважава всяка година на 10 февруари и този ден се отбелязва като празник на пчеларите.

След ритуала медът се носи у дома и би трябвало да се употребява всеки ден, тъй като медът е знамение на природата и лек за всевъзможни болежки, разяснява Аделина Стефанова, организатор на религиозния музей към храма.

Въпреки че тази традиция е на повече от 15 години, нейната известност внезапно набъбна по време на пандемията от ковид, когато доста вярващи в църквата започнаха да купуват осветените буркани с мед, с вярата, че това може да ги защищити от заразяване, приключва публикацията си испанският всекидневник.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР