Хиляди български граждани не могат да получат цифров COVID сертификат

...
Хиляди български граждани не могат да получат цифров COVID сертификат
Коментари Харесай

Множество без сертификат за преболедуване на COVID-19 заради неуредици

Хиляди български жители не могат да получат дигитален Коронавирус документ на Европейския съюз (ЕС) за преболедуване , макар че са изкарали ковид и би следвало да имат такава опция, оповестява. Част от тези проблеми идват от особеностите в ръководството на рецесията у нас, а други се дължат на несъгласия в условията. 100 000 българи не могат да получат документ , тъй като при тях коронавирусната зараза е открита с позитивен бърз антигенен тест, алармира през вчерашния ден омбудсманът Диана Ковачева, получила доста тъжби от жители по проблема. Въпреки, че те са били съответно регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези жители нямат право на евросертификат.
Според заповед на здравния министър подобен документ се издава единствено в случай че заболяването е открита с позитивен PCR и са минали сред 15 и 180 дни от първия позитивен PCR-тест. Заповедта е в унисон с европейския правилник, който макар че слага акцента на достъпността на тестванията, въпреки всичко изисква NAAT проби за документа за преболедували. Такъв тип тест е PCR-тестът. У нас обаче, а и в доста европейски страни, публично за доказани случаи на COVID-19 се считат и потвърдените с антигенни проби . Тези проби бяха приети в края на предходната година в България и са в всеобща приложимост, тъй като са бързи и евтини. Те се признават и по границите ни по силата на националните правила, каквито всяка страна има право да вкара. У нас може да се влиза с антигенен тест, доказващ минало заболяване, като се признават проби на 16 производителя, съгласно друга заповед на здравния министър.
 Адвокат: Създават се условия за дискриминация с Коронавирус документа за преболедували Адвокат: Създават се условия за дискриминация с Коронавирус документа за преболедували
Адвокатка написа до здравния министър доктор Стойчо Кацаров писмо за пропуски в заповедта, с която се утвърждава редът за издаване на строг...
" Непризнаването на резултатите от бързите антигенни проби като съображение за издаване на документ за преболедуване, в рамката на Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, основава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава цивилен права и е незаслужено ", безапелационна е омбудсманът. Тя приканва въпросът да се сложи на европейско ниво, като с изключение на до нашия министър е писала и до европейския омбудсман и до еврокомисари.
Проблеми имат и други групи хора, сблъскали се с COVID-19. Тези, които се заразиха по стихийните опашки за ваксини след приемане на първа доза, в този момент не могат да си извадят имунизационен. Тук казусът е, че при такова боледуване, втората доза би трябвало да се отсрочи до намаляване на равнището антитела в организма. В същата обстановка са и хора, които са получили рекомендация да създадат единствено една доза поради скорошно боледуване. За такива случаи има втори тип документ - за незавършена имунизация. Такъв бе одобрен заради упованието някои страни да признават и една доза в избрани случаи.
Този документ у нас е наличен единствено за имунизирани с първа доза след 1-ви юни. За тези с по-стара първа доза важи условието да приключат целия курс на имунизация, с цел да изтеглят своя документ.Ковачева пробва да провокира спор и за другия огромен проблем на доста хора, прекарали COVID-19 без публично приет тест. Част от тях и сега са предпазени от болестта с помощта на добития след боледуването имунитет, само че не могат да потвърдят това. Причината е, че в Европейски Съюз съвсем никой не признава проби за антитела. Многократно и наши, и европейски публични представители са обяснявали, че при тестванията за антитела има прекомерно огромен диапазон от типове, критерии и прочие, заради което не може да се изготви обща политика.
Според българския омбудсман това съществено нарушава правата на десетки хиляди жители , при които заболяването е протекла безсимптомно, само че потвърдено е построила имунитет. Тези хора, както стана дума нагоре, не могат да бъдат и имунизирани, защото лекуващите им лекари показват съществуването на високото количество антитела като противопоказание за слагане на ваксина.
 Екологичен потенциал дефинитивно се съгласи за цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус Екологичен потенциал дефинитивно се съгласи за цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус
Евродепутатите през днешния ден завършиха работата по пакета за дигитален документ на Европейски Съюз за Коронавирус, целящ да улесни пътуванията в границите на Европейски Съюз и да...
В тази връзка, заместник-здравният длъжностен министър Александър Златанов разяснява, че казусът се разисква в Европейска комисия, само че към момента няма решение . " И ние нямаме решение към този момент ", съобщи той. Хиляди хора у нас изкараха ковид без да се тестват, т.е. без потвърден COVID-19, поради безпределно сложния достъп до проби и непостижимите им за мнозина цени. Това принуди десетки хиляди просто да си останат вкъщи, без да имат действително доказана диагноза, което пък им създаваше редица спънки пред издаването на болнични и така нататък Въпросните хора са двойно ощетени, тъй като в този момент, когато могат да потвърдят изкарването на заболяването си с антитела, още веднъж не получават равно отнасяне с останалите, които са удостоверили диагнозата си с PCR.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР