Хиляди българи се събраха на протест пред снощи. Той бе

...
Хиляди българи се събраха на протест пред снощи. Той бе
Коментари Харесай

Сарафов=Гешев+коса. Хиляди протестираха пред Съдебната палата

Хиляди българи се събраха на митинг пред нощес. Той бе органициран от самодейност „ Правосъдие за всеки “ и е против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основния прокурор. Демонстрацията е под надпис „ Сарафов е замяна, а не смяна “. Към 20.30 часа потегли шествие към Народното събрание.

Протестът е против „ всевъзможни опити да бъде осуетена замислената промяна в правосъдната власт “.

Още първоначално
на митинга пристигнаха редица политически лица
от ПП-ДБ, които се оповестиха против тази, съгласно тях, замяна на конституционна промяна, отпред с Кирил Петков.

„ За една вечер единствено се зарадвахме: Нямаме Гешев, само че идващия ден – ето го Сарафов. Но в случай че помислим дружно систематично променихме някои неща. Сега Сарафов влиза в тази позиция като краткотрайно изпълняващ, знаейки, че към този момент може да бъде разследван. Това не е същото като единствено Господ да ти е над главата. Ние няма да стоим като заслон. Другите да кажат съгласни ли са или минават през нашите червени линии и ни тестват дали ще се подаде оставка. Нищо не се случи последните две години, това което се надяваха множеството хора тук, действително започваме от нулата. Започна да има едно връщане обратно. Някои от нещата, които бяха обещани не могат да бъдат изпълнени по ред аргументи “, сподели Петков.

Велислав Величков, ръководител на „ Правосъдие за всеки “: „ Нужна е смяна, а не замяна. Нужна е правосъдна промяна с конституционни промени и е нужно да отпадне длъжността на основния прокурор или да се лимитират значително неговите пълномощия по този начин, че това да не е към този момент всевластния стопанин в прокуратурата и правосъдната система. Протестът ни е ориентиран и против извънредно непрозрачния, скорострелен избор за изпълняващ длъжността основен прокурор на човек, който съгласно нас не има нужния интегритет. Два мандата е бил заместител на основния прокурор и Цацаров, и Гешев. Никога не сме го чули да стачкува против политиката в прокуратурата, с изключение на в последните 20 дни. Срещу него има и сигнали по новия механизъм за следствие на основния прокурор и по тази причина си мислим, че този избор е по-скоро обект на външна поръчка, в сравнение с действителен избор на прокурорската гилдия. Хората, които освободиха Гешев. “

Настимир Ананиев, „ Продължаваме промяната “: „ Мисля, че е редно всеки цивилен митинг, който цели една работеща правосъдна промяна да бъде подсилен. Това ми е следващия митинг, аз съм протестирал десетки пъти против Гешев, в този момент взех решение да поддържа самодейност на „ Правосъдие за всеки “ и против
бързия избор на Сарафов.
Вместо да вървим към смяна, се вижда някаква замяна, защото един човек сподели, че е работил със своя началник и са държани каузи на трупчета и е имало политически шантаж в този момент в един миг извършва длъжността на основен прокурор. Това не е промяна “.

Ивайло Мирчев, „ Демократична България “: „ За страдание митинги като този на „ Правосъдие за всеки “ не престават към този момент десета поредна година. Изборът на Сарафов по никакъв метод не е някаква смяна, а удостоверява политиката, която се случва последните години. Висш съдебен съвет, конфигуриран от избрани олигархични кръгове си избира идващия основен прокурор. Ние се противопоставяме на това и желаеме такива промени в Конституцията, които да не разрешават още един път олигархични политически кръгове да си избират основен прокурор “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР