Хиляди българи, преболедували COVID-19 в последните 6 месеца, остават без

...
Хиляди българи, преболедували COVID-19 в последните 6 месеца, остават без
Коментари Харесай

Преболедувалите COVID-19: Сертификат само тези с PCR тест, бързите антигенни не важат

Хиляди българи, преболедували COVID-19 в последните 6 месеца, остават без късмет за евросертификат.

Причината - инфекцията им е открита единствено с бърз антигенен тест, а не с PCR, както е записано в новия правилник.

Снимка: bTV

Близо 100 000 българи са дали позитивен антигенен тест за COVID-19. Колко от тях след това са удостоверили инфекцията си с PCR - oт Министерството на здравеопазването не можаха да кажат. Непотвърдените случаи обаче нямат късмет да получат евросертификат. Сред тях са Виктор и Георги.

Снимка: bTV

“Почувствах се малко като капитан Йосарян в ''Параграф 22'' по простата причина, че не мога да се имунизирам, защото не са минали задоволително месеци от заболяването ми, обаче не мога да получа документ в случай, че не съм имунизиран. Няма по какъв начин да потвърдя, че съм преболедувал “, споделя Виктор Стефанов.

„ Защо по този метод всички бяха третирани по един и същи метод, тези хора, които са с антигенен и с PCR, за какво бяха карантинирани тогава? “, разяснява Георги Терзийски.

Още преди Коледа у нас резултатите от по-евтините бързи антигенни проби бяха приравнени на по-скъпите PCR проби.

Снимка: bTV

В началото на година направените антигенни проби в лаборатория са една трета от PCR тестванията, в този момент броя им последователно се изравнява.

Според доктор Благовеста Пенчева антигенните проби са подобаващи за слагане под карантина, само че за диагноза – PCR-ът остава най-надежден.

“Антигенният тест има 96% диагностична специфика, т.е. има 4%, в които той може да даде подправено негативен резултат. При PCR са над 99% тези индикатори, той е съвсем окончателен референтен тест “, споделя доктор Благовеста Пенчева, медицински шеф на лаборатория.

Тази опция, въпреки и в началото заложена от Европейската комисия и подкрепяна от обособени страни членки, в това число България, не получи задоволително поддръжка в границите на договарянията по акта сред Европейския парламент и Съвета “, обясниха от Министерство на здравеопазването.

Снимка: bTV
Специално за bTV от Европейската комисия прибавиха, че удостоверенията за преболедували могат да бъдат издадени най-рано 11 дни след позитивен PCR тест.

“От решаващо значение да се знае по кое време лицето е било инфектирано, заради което в регламента се приказва за позитивен тест с полимеразна верижна реакция (PCR) “ написаха от Европейска комисия.

Регламентът фиксира, че валидността на удостоверението за преболедуване не може да надвишава 180 дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР