Хиляди българи получиха фалшиви имейли с вирус от името на

...
Хиляди българи получиха фалшиви имейли с вирус от името на
Коментари Харесай

Хакери в действие: Хиляди получиха писма с вирус от името на енергото

Хиляди българи получиха подправени имейли с вирус от името на енергото в Североизточна България. Това е поредна хакерска офанзива след поредицата подправени писма от данъчните.

Андрей Терзиев е измежду получателите на електронно писмо с атачмънт под името „ Фактура”. Имейлите със злотворен код са написани на съвършен български, само че с адрес, който не дава отговор на адреса на сдружението. Файловете са с уголемение zip, което към този момент рядко се употребява.

В публична позиция от „ Енерго про” предизвестиха за киберизмамата и подчертаха, че електронните им фактури са в PDF формат.

Десетки хиляди са били имейлите, изпратени до консуматори съгласно звеното за битка с киберпрестъпленията в Министерство на вътрешните работи. Кибертаката обаче е била лимитирана.

Разчита се на чисто човешки недостатъци, да вземем за пример офанзивите се случват в понеделник, когато хората бързат да разчистят пощата си, насъбрана през почивните дни.

„ Затова предлагам хората да се доверят на типичната българска линия - бъдете извънредно подозрителни, преди да отворите имейл или да отворите вратата на непознат”, сподели Ваня Палейкова, специалист по киберсигурност цифрово читалище SAFER.

Според специалистите макар филтрирането и техническите ограничения най-малко 30% от получателите на инфектираните писма ще ги отворят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР