Хиляди българи и чужденци са на Илинденските поляни край родопското

...
Хиляди българи и чужденци са на Илинденските поляни край родопското
Коментари Харесай

Хиляди са на поляните край Гела за гайдарското надсвирване

Хиляди българи и чужденци са на Илинденските поляни край родопското село Гела, с цел да станат очевидци на фамозното гайдарско надсвирване. Непрекъснато прииждат и още хора. Опашката от коли стартира чак от Широка лъка.
Сцената тази година е нова, по-голяма и на друго място, по-удобно за феновете, тъй като пространството е амфитеатрално. Надсвирването е 16-то подред.
Всяка година родопските ливади събират хиляди хора на събитието, което се прави, с цел да се разпространява и запази родопският фолклор, просвета и обичаи. То е с конкурсен темперамент, в три възрастови групи – до 14 години, от 15 до 18 години и над 19 години.
В надсвирването през годините са взели участие гайдари от цяла България, а също по този начин от Франция, Англия, Шотландия, Унгария, Холандия, Япония.
Засега най-малкият участник е 8-годишният Стоян Христосков от Пещера. В самото начало записаните са 20 гайдари, само че броят им се усилва през целия конкурсен ден, тъй като сцената се дава на всички музиканти. Единственото условие е те да свирят на каба гайда. Изпълнение с различен тип гайда също е позволена, само че те не се състезават с останалите. Свирят единствено с цел да споделят удоволствието си със феновете.

„ Днес в действителност е празник - празник на родовете в Гела, празник на родопската гайда, празник на българщината “, съобщи при откриването му кметът на Смолян Николай Мелемов. Той пожела на всички доста приятни страсти и да занесат със себе си чудесни мемоари. „ Отворете душите и сърцата си и дано всяка година да бъдем дружно, тъй като този празник на родопската каба гайда - знак на българщината, ни оказва помощ да помним нашите корени, да пазим традицията и да бъдем българи “, добави той.
„ Днес сме за 16-ти път на това обичайно надсвирване. Знаем добре, че признакът на Родопите е гайдата. Талантите се готвят години наред, с цел да покажат това, което могат и да предават тази традиция “, сподели депутатът доктор Красимир Събев.
„ Да дойдеш в Родопите и да не чуеш гайда е все едно да видиш планината, а да не усетиш хората й. Защото гайдата е магнетичното сърце на Родопа планина. Гайдарят избира своята гайда, както се избира булка. И пръсти трябват, и въздух би трябвало, и устни трябват, и копнеж би трябвало. Днес Гела е песенен връх на Родопа планина. Днес Гела е и храм на българщината - храм, в който отдаваме реверанс на Илинденци. Днес Гела е мястото, откъдето от високо би трябвало да извикаме: „ Да живее България! “ – съобщи зам.-областният шеф на Смолян Адриан Петров.
Председател на журито, което ще прави оценка гайдарските осъществявания, е акад. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той посочи, че България има потребност от това изкуство, а българинът има душевна нужда от него.
Членове на журито са обичаните гайдари и преподаватели на този инструмент: Костадин Илчев, Щильон Неделчев и Георги Миховски.
Специални награди всяка година се връчват на най-малкия и на най-възрастния музикант. Награждаването на лауреатите ще е тази вечер към 18 часа, след което има концертна стратегия. Утре са родовите срещи, а националното забавление продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР