Хиляди американски войници пристигат в Червено море на фона на нарастващото напрежение в Иран

...
Повече от 3000 американски военни пристигнаха в Червено море на
Коментари Харесай

Повече от 3000 американски военни пристигнаха в Червено море на борда на два военни кораба, част от засилен отговор от страна на Съединените щати след предполагаеми конфискации на няколко цивилни кораба от Иран, каза американският флот.

Американските моряци и морски пехотинци влязоха в Червено море в неделя, след като преминаха през Суецкия канал в предварително обявено разполагане, се казва в изявление на Петия флот на САЩ в понеделник.

Разгръщането допринася за нарастващото военно натрупване на САЩ в напрегнатите водни пътища в Персийския залив, жизненоважни за световната търговия с петрол, и накара Техеран в понеделник да обвини Вашингтон в разпалване на регионалната нестабилност.

Американските военни казват, че Иран или е заловил, или се е опитал да поеме контрол над близо 20 кораба под международен флаг в региона през последните две години.

Те пристигнаха на борда на военните кораби USS Bataan и USS Carter Hall, предоставяйки „по-голяма гъвкавост и морски способности“ на Пети флот, се добавя в изявлението на базираното в Бахрейн командване.

Разгръщането добавя към усилията „за възпиране на дестабилизираща дейност и деескалиране на регионалното напрежение, причинено от тормоза и конфискациите на търговски кораби от страна на Иран“, каза говорителят на Петия флот командващ Тим Хоукинс пред агенция AFP.

USS Bataan е десантно-десантен кораб, който може да носи самолети с неподвижно крило и ротационни самолети, както и десантни кораби. USS Carter Hall, доков десантен кораб, транспортира морските пехотинци и тяхното оборудване и ги приземява на брега.

На пресконференция в понеделник говорителят на външното министерство на Иран Насър Канани каза, че разполагането на САЩ служи само на интересите на Вашингтон.

„Военното присъствие на правителството на САЩ в региона никога не е създавало сигурност. Техните интереси в този регион винаги са ги принуждавали да подклаждат нестабилност и несигурност“, каза той пред репортери.

„Ние сме дълбоко убедени, че страните от Персийския залив са способни да осигурят собствената си сигурност.“

Последното разгръщане идва, след като Вашингтон заяви, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завладее търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли.

Морските служби в Иран съобщиха, че един от двата танкера, плаващият под бахамски флаг Richmond Voyager, се е сблъскал с ирански кораб, ранявайки сериозно петима членове на екипажа, според държавната информационна агенция IRNA.

През април и началото на май Иран залови два петролни танкера в рамките на една седмица в регионални води.

Тези инциденти дойдоха, след като Израел и Съединените щати обвиниха Иран през ноември за това, което според тях е удар с дрон срещу танкер, управляван от израелска фирма, превозващ газьол край бреговете на Оман.

САЩ обявиха миналия месец, че ще разположат разрушител, бойни самолети F-35 и F-16, заедно с Групата за готовност за амфибии и Морска експедиционна единица в Близкия изток, за да възпират Иран от превземане на кораби в Персийския залив.

Миналата седмица американската армия заяви, че обмисля да постави въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия проток, за да спре Иран да тормози плавателни съдове, според Associated Press.

Техеран отговори в събота, като заяви, че оборудва флота на своята Революционна гвардия с дронове и ракети с обсег от 1000 километра (621 мили).

„Какво общо имат Персийският залив, Оманският залив и Индийския океан с Америка? Каква работа имаш тук?“ Бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран, беше цитиран от полуофициалната информационна агенция Tasnim в събота.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР