Хиляди алжирци протестираха в центъра на столицата и в големите

...
Хиляди алжирци протестираха в центъра на столицата и в големите
Коментари Харесай

Протести в Алжир срещу перспективата за пети мандат на президента Бутефлика

Хиляди алжирци стачкуваха в центъра на столицата и в огромните градове на страната против вероятността за пети мандат на президента Бутефлика. Полицията употребява сълзотворен газ и мощ, с цел да попречи на някои от шествията. Съобщава се за задържани публицисти.

 © БГНЕС
" Власт палач! ", скандираха хиляди стачкуващи, развявайки националния байрак в центъра на столицата Алжир. Така беше и в други градове. Гледка, която до неотдавна беше немислима за страната, заложила на сигурната власт след ужаса на дългогодишната революция през 90-те. Страна, останала настрана от измененията на Арабската пролет. Страна с преобладаващо младо население.

Студенти, възпитаници, публицисти. Те са главните участници в алжирските митингите - освен през днешния ден, а и през последните дни. Масовото неодобрение преля по улиците на огромните градове, откакто стана ясно, че кандидатурата на Абделазиз Бутефлика ще бъде издигната за пети мандат на президентските избори, планувани за 18 април.

82-годишният Бутефлика е на власт от 1999-та, само че от 2013-та физическото му положение се утежнява след прекаран инсулт. Швейцарски вестник заяви, че сега алжирският държавен глава е в женевска болница. А крайната дата за показване на кандидатурите за президентските избори изтича на 3 март. Призивите на уредниците са за мирни митинги. До този миг шествията като цяло протичат шумно, само че без принуждение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР