Хилядамегаватовият 6 блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за ремонт

...
Хилядамегаватовият 6 блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за ремонт
Коментари Харесай

Спирането на 6 блок на Козлодуй може да оскъпи тока

Хилядамегаватовият 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " е спрян за ремонт за премахване на механически проблем, който ще продължи чак до 26 декември. Временното прекъсване на блока няма да докара до проблеми с тока, само че евентуално ще докара до повдигане на цената му, стана ясно от коментар пред БНР на Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). " Не се чака прекъсването да докара до проблеми с електрозахранването, защото страната ни има задоволително мощности ", увери Цачев.
Към този миг износът към страните в района е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ " Козлодуй " действително създава 24 хиляди мегаватчаса на денонощие. Отделно, другата седмица ще влезе в употреба и 7 блок в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", изясни Цачев. " Имаме и задоволително запас във водните централи, които да обезпечат нужните оперативни запаси в системата ", добави той.
" Със сигурност сила за пазара ще има. Отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази сила, защото отпадането на хиляда мегавата от производството в целия район ще аргументи един спомагателен дефицит в така и така дефицитния район на Югоизточна Европа, което евентуално ще докара до по-високи цени ", позволи шефът на ЕСО.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР