Хижата в Монтана, в която Качински се е укривал, правейки

...
Хижата в Монтана, в която Качински се е укривал, правейки
Коментари Харесай

Прочутият американски терорист Тед Качински-Юнабомбър почина в затвора на 81

Хижата в Монтана, в която Качински се е укривал, правейки своите бомби
Снимка: БТА

Самотник от детството си, той е вземал на прицел учени, откриватели и притежатели на компютърни магазини, като даже се е опитал да взриви пътнически аероплан в границите на еднолична терористична акция в интервала от 1978 година до 1995 година, ориентирана против, съгласно неговите разбирания, злините на актуалните технологии.

В продължение на години Качински осуетяваше опитите да бъде открит от полицията, която, без да има солидни улики за самоличността на килъра, го назова Юнабомбър поради бомбените набези против университети и самолетни компании, напомня Българска телеграфна агенция. Пробив в следствието донесе публикуваното от Качински несвързано есе манифест от 35 000 думи за заплахите от индустриализацията, озаглавено " Индустриалното общество и неговото бъдеще ". През септември 1995 година то бе оповестено във в. " Вашингтон пост " с утвърждението на ФБР и тогавашния основен прокурор на Съединени американски щати Джанет Рино.

" Индустриалната гражданска война и нейните последствия са гибелни за човешката раса ", стартира есето. Качински в детайли разказва по какъв начин модернизацията е дестабилизирала обществото, подложила е хората на унижения и е " нанесла съществени вреди на природата ". Тогава по-малкият брат на Качински, Дейвид, разпознава изречения и тематики в есето, като оповестява на полицията, че съгласно него то е написано от Тед.

През април 1996 година сътрудници на органите на реда арестуват Юнабомбър в хижата му
Снимка: БТА

През април 1996 година сътрудници на органите на реда арестуват разчорления Юнабомбър в хижата му. След като отхвърля опитите на своите юристи да го накарат да пледира като неуравновесен, през 1998 година Качински се признава за отговорен по всички федерални обвинявания, свързани с бомбените атентати, и калифорнийски съд го осъжда на четири доживотни присъди плюс 30 години затвор. ФБР го разказва като " перверзен талант, който се стреми да бъде идеален, неизвестен палач ".

Качински е изпратен в затвор със засилени ограничения за сигурност от вида " супермакс " във Флоренция, щата Колорадо. През 2021 година той е изместен във федералния медицински център в Северна Каролина, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР