Хижа Мальовица е номинирана за Хижа на годината в 2

...
Хижа Мальовица е номинирана за Хижа на годината в 2
Коментари Харесай

Хижа Мальовица е номинирана за Хижа на годината в 2 категории

Хижа Мальовица е номинирана за Хижа на годината в 2 категории. По време на особено събитие през вчерашния ден в Регионалния център за модерни изкуства /РЦСИ/ „ Топлоцентрала “ беше даден старт на акцията „ Хижа на годината “, което е самодейност на Български туристически съюз /БТС/ и 360mag.bg . В наличието на неправителствени организации, компании, подкрепящи развиването на планинския туризъм и фенове на интензивностите измежду природата, бяха оповестени номинациите в 8 категории , в които ще се конкурират 55 хижи .

Председателят на БТС Венцислав Венев приветства присъстващите на събитието и показа на аудиторията присъстващите хижари. Той посочи приноса им към планината и планинския туризъм.

Председателят на асоциацията на планинските водачи /ПАПВ/ Любомир Попйорданов поздрави БТС за самодейността. Той съобщи, че посоката, в която се развива в последно време Съюзът е доста добра, само че би трябвало още доста работа.

Хижа Мальовица и хижа Мазалат са единствените без авто достъп , които получиха по едно и също време и номинация за най-хубава кухня .

В рамките на акцията „ Хижа на годината “ бе оповестена и отворен конкурс за финансиране от 20 000 лева за възобновяване, реновиране, усъвършенстване и разпространение на туристически хижи и заслони с публичен достъп, част от хижа или инфраструктура към нея.

Всеки ползвател на планински обекти за настаняване може свободно да даде своя глас за хижи и заслони в категориите „ Хижа с авто достъп “, „ Хижа без авто достъп “, „ Заслон, стопанисван “, „ Заслон, нестопанисван “, „ Най-добра кухня “, „ Хижа с най-устойчиви практики “, „ Хижа, рестарт “, „ Най-чиста хижа “. Резултатите от годишното национално гласоподаване ще бъдат оповестени на 7 декември , по време на 18-тите „ Дни на провокациите “ – фестивал за приключенско кино, спортове навън, резистентен метод на живот, туризъм и екология.

Номинациите бяха излъчени в предварителна сесия от неправителствени организации, добре разпознаваеми измежду планинарските общности и притежаващи високо равнище на експертиза при оценяването на хижарската база. Това са „ Планини и хора “ – асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа „ Балкани “, Български планински съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и рисков жанр, Българска асоциация по различен туризъм и Екологично съдружие „ За земята “.

Целта на състезанието е да насочи публичното внимание към капацитета на естествения туризъм у нас като главните насоки са да се разпространяват хубавите планински бази и да се стимулират притежатели и съдържатели на обекти в планината да подобрят туристическия си артикул. По време на цялата акция (15 май – 15 ноември) запалените планинари ще имат опция да се включат интензивно в самодейността с присъединяване в състезанието „ Защо одобрявам тази хижа “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР