Хижа Христо Смирненски не е плащала наем на Българския туристически

...
Хижа Христо Смирненски не е плащала наем на Българския туристически
Коментари Харесай

Туристическият съюз: Против сме хижи да стават хотел-ресторанти

Хижа " Христо Смирненски " не е плащала наем на Българския туристически съюз (БТС) от октомври 2022 година Това е едно основанията за преустановяване на контракта с наемателите - компания " МИГ 79 Б " от Велинград. Наемът е 700 лв. на месец, който не е висок, по отношение на потенциала й, изясни Васил Николов, отговарящ за стопанската активност на БТС на конференция през днешния ден в Българска телеграфна агенция., на 1860 м височина, под връх Белмекен, и има 60 кревати, нощувката е 30 лв. и работи ресторант. Другите аргументи са, че обектът е бил даден чартърен от локалното туристическо сдружение " Юндола 1919 " от Велинград, а действителният притежател е БТС и той би трябвало да е хазяин.

Вчера 14 членове на УС на БТС на ръководителя Венцислав Венев, поради " дейности, уронващи престижа на БТС " при отстраняването на наемателите, а преди месец - и на Туристическия дом над Троян.

Отстраняването им на 19 април е било изцяло законно, имало е решение преди този момент на Управителния съвет на БТС, уточни Венев. Местното туристическо сдружение във Велинград - " Юндола 1919 " е било известено. То има контракт с БТС за безсрочно и безплатно прилагане на хижата, подписан през 2005 година Именно с това сдружение, а не с БТС, наемателите имат контракт до 2027 година БТС, обаче, желае наемните контракти да се подписват единствено с него, тъй като е притежател на хижата.

По думите на Николов се оказва, че сега БТС възобновява договорите за прилагане на доста обекти, само че хижари не желали да ги подписват. " Защо не желаят? Защото в новите контракти има категорично условие екскурзиантът да може да си извади храна от раницата и да се нахрани в столовата и след това да си почисти. Това не устройва някои (хижари), защото изключително, в случай че има авто достъп до хижата, те гледат на нея като хотел и ресторант, а не като на хижа. Целта на новото управление на БТС е точно против това ", изясни Николов.

На въпрос на " Дневник " по какъв начин биха издържали финансово хижарите, в случай че им се спре или ограничи комерсиалната активност, ръководителят на БТС Венев посочи, че ще се работи съгласно всеки съответен случай. " Ние познаваме сносно обектите и сме диалогични хора и знаем къде има опция да се приложи това и къде - няма. Въпрос на сделка е това и ние сме наясно с това ", даде обещание той и даде образец с хижа " Грънчар ". Тя е на 2600 м височина в Рила и през зимата има малко визити. " Затова договорът трябваше да е от януари, само че ние го отложихме за юни ", уточни Венев.

Той изреди като добър образец две хижи - подслон " Ботев " под едноименния връх в Стара планина и подслон " Тевното езеро ". Неговият хижар бил необикновен и непоколебим, похвали го Венев. Там обаче имаше не един и два абсурда с туристи, разрешили си да обтегнат палатка наоколо.

Венев съобщи, че е приказвал с някои от 14-те членове на УС, които му желаеха оставката и счита, че те са били подведени от един " екскурзиант в кабинет ", както го назова, визирайки доцент Румен Драганов. Той сподели за " Дневник ", че на 28 април ще има заседание на УС на БТС, на което ще се прегледат случаите на безогледно премахване на хижари. Венев съобщи, че това не е първото искане на оставката му и е решен " да не си остави магарето в калта ".

За последните 20 години са били приватизирани над 300 обекта, притежавани от БТС, като Николов дефинира това като кражба. Това ставало по два метода: хижата няма контракт с БТС и след избран период хората, които я стопанисват, си изкарвали по отминалост констативен нотариален акт и я превръщали в хотел-ресторант или в частни домове и резиденции. Целите на БТС са напълно други - да се развива обществена и спортно-туристическа активност в тях, подчертаха от управлението на съдружие БТС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР