Хиени са използвали пещерите, образувани от лавата на изригнал в

...
Хиени са използвали пещерите, образувани от лавата на изригнал в
Коментари Харесай

Пещерата на костите: Хилядолетия наред хиени са мъкнeли жертвите си в нея

Хиени са употребявали пещерите, формирани от лавата на изригнал в далечното минало вулкан в Саудитска Арабия, с цел да складират в тях мъртвите си жертви. Така в продължение на хилядолетия са се натрупали големи купчини кости, включващи останките на коне 40 скотски типа, измежду които коне, магарета и даже хора. Стотиците хиляди кости, изследвани с радиовъглероден разбор, датират отпреди към 7000 години чак до викторианската ера.

Според Матю Стюарт, зооархеолог от Института за проучване на човешката история„ Макс Планк “, злокобните находки са дело на раираната хиена (Hyaena hyaena), която той дефинира като „ разпален събирач на кости “.

Въпреки че в наше време хиените са заплашен тип в Саудитска Арабия, те са били едни от ранните жители по тези места още от края на плейстоцена.

Пещерата с нейните разклонения е била открита още в средата на 2000-те години, само че в началото откривателите не се престрашили да навлязат по-дълбоко в нея поради смразяващите звуци, които се чували от време на време от вътрешната страна. Екипът учени допуска, че някъде из вътрешността на тунелите към момента живеят хиени.

Сега откривателите проучили находките и открили по тях многочислени следи от зъби, натрошаване и следи от храносмилане. 1917 кости от десетките хиляди насъбрани в пещерата са изпратени за по-нататъшно лабораторно проучване.

Научният разбор на екипа на Матю Стюарт е оповестен в.

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР