Хера, Норд, Нико, Берго и Макс - петте кучета към

...
Хера, Норд, Нико, Берго и Макс - петте кучета към
Коментари Харесай

Кучетата - герои, които спасиха оцелели под развалините в Турция

Хера, Норд, Нико, Берго и Макс - петте кучета към Планинската избавителна работа в България, които се включиха в издирването на хора след земетресенията в Турция. През последните дни те се трансфораха в знак на героизма, откакто съумяха да спасят няколко човешки живота в извънредно сложни условия.

Хера е на 3 години и 7 месеца. Почти от раждането си служи в Планинската избавителна работа. Само за ден в Турция с помощта на нея са избавени 5 човешки живота. Хера подава сигнал на своя лидер Благой, че улавя човешка миризма.

Благой Максимов: " Това беше на една срутена постройка, доста огромна и просто имаше 100 индивида. Всички копаеха, всички се молят да намерят живи, пробват се с уреди, претърсват къде може да има дишане. Като видиш насладата на хората в очите на околните, това е нещо, което е незаменимо ".

Атанас Уков: " Тия моменти са извънредно прочувствени и както споделиха сътрудниците, виждаш, че тези кученца има защо да бъдат обучавани и обгрижвани ".



Планинските спасители и техните кучета работили 6 денонощия на терен. Хората се тормозили дали животните ще устоят на физическата болежка. Но те не се отказвали да търсят живот под разрушенията.

Благой Максимов: " Ходеше, макар че имаше контузии по краката и се справяше. Аз помагах, давах ѝ кураж, сили и убеденост ".

Атанас Уков: " Ние не сме ги виждали да работят толкоз стимулирано, толкоз дълго и толкоз въодушевено. Първите два дни не знаехме ден, нощ, час, просто пускаме кучетата да работят и в един миг преценяме да ги спрем ".

Любчо Джолев: " Кучетата демонстрираха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, даже един човешки живот единствено да бяхме избавили отново е задоволително, а ние направихме доста повече

Благой Максимов: Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което чакахме от тях. Защото ние им имаме вяра както и те на нас ".



Кучетата към Планинската избавителна работа са подготвени от дребни по какъв начин да реагират в спешна обстановка. И макар че са добре дисциплинирани и извършват всяка команда на своя лидер, обичат ѝ да ги гушкат.

Благой Максимов: " Хера е много социализирано куче, тя доста обича хората, обича да е към тях, от дребна е измежду деца. И като се държиш към нея с добрина, тя го връща това в пъти ".

В Планинската избавителна работа кучетата се хранят със гранулирана храна, с цел да поддържат атлетично тяло. А месо им се поставя единствено в доста специфични случай, споделя с усмивка Благой и споделя, че ще награди Хера с пържоли.

Благой Максимов: " Аз ще ѝ дам, да. Тя ги получи ".

В момента кучетата се нуждаят от отмора и повече разходки измежду природата. След това още веднъж ще се върнат на работа – с цел да избавят хора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР