Хепатитът е втората водеща инфекциозна причина за смърт в световен

...
Хепатитът е втората водеща инфекциозна причина за смърт в световен
Коментари Харесай

СЗО: Всеки ден в света над 6000 души се заразяват с вирусен хепатит, а 3500 умират

Хепатитът е втората водеща инфекциозна причина за гибел в международен мащаб с 1,3 милиона смъртни случая годишно след туберкулозата, която заема първото място измежду инфекциите убийци. Това сочат данни от отчет, оповестен от СЗО във връзка Световната среща на върха за хепатита, която се организира през тази седмица в Лисабон. Въпреки по-добрите благоприятни условия за диагностика, новите лечения и намаляващите цени на лекарствените артикули, обсегът на тестване и достъпът до лекуване са в застой, сочат изводите от разбора.

Според отчета за световното разпространяване на хепатита на СЗО за 2024 година броят на изгубените животи заради вирусен хепатит нараства. Но постигането на задачата на СЗО за елиминиране до 2030 година въпреки всичко може да стане факт, в случай че се подхващат бързи дейности в този момент.

Нови данни от 187 страни демонстрират, че приблизителният брой смъртни случаи от вирусен хепатит се е нараснал от 1,1 милиона през 2019 година на 1,3 милиона през 2022 година От тях 83% са породени от хепатит B, а 17% от хепатит C. Всеки ден 3500 души умират в международен мащаб заради инфекции с хепатит B и C.

Актуализираните оценки на СЗО демонстрират, че 254 млн. души на планетата живеят с хепатит B и 50 млн. с хепатит C през 2022 година

Половината тежест на хроничните инфекции с хепатит B и C пада върху хората на възраст 30–54 години, мъжете съставляват 58% от всички случаи, а 12% от засегнатите са деца на възраст под 18 години, сочи статистиката.

Новите оценки на заболеваемостта демонстрират лек спад по отношение на 2019 година, само че общата заболеваемост от вирусен хепатит остава висока. През 2022 година са регистрирани 2,2 млн. нови инфекции, което съставлява спад от 2,5 млн. през 2019 година

Новите инфекции включват 1,2 млн. случаи на хепатит B и близо 1 млн. на хепатит C.

Повече от 6000 души се заразяват с вирусен хепатит всеки ден, безапелационни са специалистите. Ревизираните оценки са получени от усъвършенствани данни от национални изследвания за разпространяването, означават анализаторите. Според тях ограниченията за предварителна защита като имунизация и безвредни инжекции, дружно с разширението на терапиите на хепатит С, въпреки всичко са съдействали за понижаване на заболеваемостта.

Какво още споделят числата?

Само 13% от хората в света, които живеят с хронична зараза хепатит В, са с сложена диагноза, и едвам към 3% (7 млн. души) са получили антивирусна терапия към края на 2022 година По отношение на хепатит С, 36% са били диагностицирани и 20% (12,5 млн.) са получили нужното лекуване.

Тези резултати са много под световните цели за лекуване на 80% от хората, живеещи с продължителен хепатит B и хепатит C до 2030 година Въпреки това, те демонстрират леко, само че непрекъснато усъвършенстване в диагностиката и покритието на лекуването по отношение на последните регистрирани индикатори през 2019 година, споделят от СЗО.

Бангладеш, Китай, Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Руската федерация и Виетнам дружно поемат съвсем две трети от световното задължение на хепатит B и C и сумарно с Африка са най-проблемни от позиция на разпространяването на хепатит, сочат данните на специалистите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР