Хепатит В представлява вирусна инфекция, при която са налице различни

...
Хепатит В представлява вирусна инфекция, при която са налице различни
Коментари Харесай

Заразяване с хепатит В при гастроскопия


Хепатит В съставлява вирусна зараза, при която са налице разнообразни механизми за заразяване. Естествените механизми са така наречен отвесно предаване, което съставлява предаване на инфекцията от бременната на плода по време на бременността или раждането, а другият е предаването по време на сексуален акт – полов път. Към изкуствените способи се причислява и най-познатият метод за заразяване, а точно по кръвен път.

По кръвен път болестта може да бъде предадено при разнообразни операции – слагане на инжекция със нечиста игла от инфектиран пациент, както и при преливане на инфектирана кръв. Друг механизъм за предаване са осъществяване на разнообразни процедури с лечебна или диагностична цел, както и оперативни интервенции, които се правят със нечисти и/или незадоволително добре стерилизирани/дезинфекцирани принадлежности.

Преди проучването на кръвни артикули за разнообразни инфекциозни причинители да бъде въведено като процедура значителен брой пациенти са били заразявани с хепатит В/ С, като при част от тях инфекцията се открива след дълъг интервал от време, постоянно на фона на развила се чернодробна цироза. Причината е, че постоянно болестта може да протече атипично или безсимптомно в острата фаза, след което инфекцията може да се самоизчисти или да хронифицира.

След въвеждане на задължитлното проучване на кръвните артикули, както и инструментите за еднократна приложимост, се намалява доста процентът на инфектираните лица с хепатит В по кръвен път. Но въпреки и мощно сведен рискът за заразяване във вътреболничната среда остава.

Един от рисковите механизми за предаване е при ендоскопия – директен (директен) оглед на разнообразни празнина в тялото. Една от постоянно извършващите се ендоскопии е гастроскопията. При нея се вкарва преносима сонда през устата, преминаваща по хранопровода и достигаща стомаха и дванадесетопръстника. Използва се за оглед на лигавицата и взимане на биопсичен материал при нужда. Освен с диагностична цел може да се употребява и с лечебна.

Рискови места за основаване на входни порти на инфекцията са естествените стеснения по дължината на хранопровода и стомаха. Това са местата, където през микроскопични пострадвания, провокирани от прекосяването на гастроскопа, където вирусът може да проникне в кръвообращението и да докара до заразяване.

Свързани публикации.. Нова тактика при лекуване на продължителен хепатит В 0 Кога да се изследваме за хепатит С? 0 Имунитет: Защо хепатит B е към момента нелечим? 0

При съществуването на несъответстваща стерилизация на инструментариума вирусите се натрупват под формата на биофилм върху повърхността на инструментите. При следваща незадоволителна стерилизация и/или дезинфекция вирусите остават жизнеспособни и даже доста дребни количества от тях могат да причинят зараза.

Оценката на епидемиологичния риск се образува от интензивността на инфекциозния развой при предишно проучвания болен, имунологичното положение на проучвания пациент, както и квалификацията на медицинския личен състав и потреблението на подобаващи дезинфектанти за задачата.

Първите известия за предаване на инфекцията посредством ендоскопски процедури са след съвсем 30-годишен интервал на изследвания – от 1966 до 1992г. В едно по-късно изследване от 2005 година плануваната периодичност на инфектирани с хепатитен В вирус към този момент е избрана като 1 на 10 милиона процедури.

Безусловното приемане на показаните цифрови съотношения за евентуален риск значи подценяване на риска , защото обективността изисква цялостна регистрация и отчетност на всички зародили заразявания, което е невероятно заради нерядкото асимптоматично протичане на инфекцията. Освен това е налице мъчно установима връзка на случаи с предшестваща гастроскопия, в случай че през времетраенето на инкубационния интервал са настъпвали и други събития с сходен епидемиологичен риск.

Предотвратяването на заразяването с хепатит В при ендоскопски процедури е изцяло допустимо и постижимо при добра организация на диагностичната активност, при надеждно доставяне с консумативи, и най-важното – при съответно, точно и тъкмо извършена стерилизация на апаратурата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР