Хенри Кисинджър – дипломат и бивш държавен секретар на САЩ,

...
Хенри Кисинджър – дипломат и бивш държавен секретар на САЩ,
Коментари Харесай

Кисинджър в Давос: Вече няма смисъл да държим Украйна извън НАТО

Хенри Кисинджър – посланик и някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, съобщи, че нахлуването на Русия демонстрира, че към този момент няма смисъл Украйна да бъде държана отвън НАТО - дълготраен блян на Киев, на който той се противопоставяше.

99-годишният последовател на действителната политика от месеци се застъпва за преустановяване на огъня във войната в Украйна, което на процедура би разрешило да се одобряват някои военни триумфи на Русия.

Но в изявлението си пред Световния стопански конгрес в Давос Кисинджър съобщи, че участието на Украйна в НАТО би било " подобаващ резултат ".

" Преди тази война аз бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се притеснявах, че то ще стартира тъкмо този развой, който следим в този момент ", сподели Кисинджър. " Сега, когато този развой доближи това равнище, концепцията за неутрална Украйна при тези условия към този момент няма смисъл ", сподели Кисинджър, представен от БГНЕС.
Руският президент Владимир Путин беше определил стремежите на Украйна към НАТО като опасност, оправдавайки нашествието, почнала на 24 февруари предходната година. Съединените щати упорстваха, че решенията по отношение на НАТО зависят от Украйна. Но концепцията не се хареса на европейските сили, които се притесняват да дават взаимните гаранции за сигурност на алианса на страна, която към този момент е във война с ниска активност с Русия от 2014 година насам.

В есе, оповестено предишния месец в консервативното английско списание „ The Spectator ”, Кисинджър предизвести, че спорът в Украйна има паралели с този от 1914 година, когато великите сили ескалират в международна война. Той прикани за преустановяване на огъня, при което Русия да се отдръпна до линиите преди нашествието, само че не и оттатък тях, като остане в Източна Украйна, както и на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година, като териториите са отворени за по-късни договаряния. В Давос Кисинджър съобщи, че е значимо " да се предотврати превръщането на войната във война против самата Русия " и " да се даде опция на Русия да се причисли още веднъж към интернационалната система ". Макар да признава, че страните, които в миналото са били доминирани от Москва, ще се двоумят, Кисинджър съобщи, че е от решаващо значение да се избегне неустойчивостта в голямата нуклеарна страна. Дипломатическият развой би могъл да помогне на Русия " да преоцени историческата си позиция, която е амалгама от привличане към културата на Европа и боязън от доминиране от Европа ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР