Хенри Форд. Стийв Джобс. Илон Мъск. Хората с визионерски дух

...
Хенри Форд. Стийв Джобс. Илон Мъск. Хората с визионерски дух
Коментари Харесай

Мислете като най-добрите

Хенри Форд. Стийв Джобс. Илон Мъск. Хората с визионерски дух могат да трансформират промишленостите по разнообразни способи, само че те имат едно общо нещо: гледат на света по друг метод. За да сътвори нещо ново, предприемачът би трябвало да вижда нещата такива, каквито би трябвало да бъдат, а не просто такива, каквито са. Но методът на мислене нормално се трансформира дружно с бизнеса им! Работих с доста дистрибутори и в последна сметка стартирах консултантска компания, споделя Хамза Мудасир пред Еntrepreneur. Той споделя какво е научил от трима бизнесмени, до момента в който те интензивно са работили върху своя бизнес.

Фокусирайте се върху " входовете "  

Набил Де Марко е основен управител на Amazon Business в Европа и ме нае да работя с него в бизнес учебно заведение. Тогава той беше виновен за стартирането и разрастването на общоевропейския авто бизнес на колоса за електронна търговия и имаше амбициозни цели да промени метода, по който колите и автомобилните елементи се продават в Европа. 

През първите няколко седмици видях Набил да взема доста странни решения. Повечето хора в неговата роля са фокусирани върху резултатите - финансови индикатори като доходи и резултатност на рекламата, по отношение на които биха били измерени задачите. Но Набил прекарваше едвам 20% от времето си върху тези неща. Той посвети останалата част от дните си на това, което той наричаше " входове ". Това бяха насочени към клиентите бизнес основи като увеличение на броя на авточастите, налични за безвъзмездна доставка на идващия ден, или създаване на инструмент, който да спре клиентите да поръчват неверната част на автомобила.

Един ден събрах задоволително храброст, с цел да го попитам какво мисли. Отговорът му беше елементарен: " Ако направя вярно входовете, изходите ще се изравнят от единствено себе си ". Предприемачите могат да научат доста от това.

Набил имаше доста съперници, но той се концентрира върху това, което убеждава клиентите да изоставят тези съперници - и се довери на чувството, че хората му го последват. И беше прав: това автомобилно поделение в този момент е скъп принос към топ линията на Amazon Europe.

Първо автоматизирайте, след това наемайте

Майкъл Бърдсол е създател на TwoSigmas, стартъп, който набира учители по британски език от Северна Америка и по-късно ги съпоставя с възпитаници в континентален Китай като частни онлайн преподаватели. Присъединих се към него като член на управителния съвет и вложител на ранен стадий и по-късно с интерес следих по какъв начин се трансформира бизнеса.

Търсенето на онлайн преподаватели скочи в Китай и Майкъл осъзна, че с цел да отговори на потребностите, ще би трябвало да наеме доста хора, с цел да откри хиляди учители по британски език. Това означаваше повече разноски, а Майкъл се притесняваше, че това ще забави компанията му. Той искаше да работи в мащаб, само че да резервира екипа си дребен. Това, несъмнено, изглеждаше невероятно, до момента в който Майкъл не премисли по какъв начин да извърши наемането на личен състав.

Той нае шепа специалисти по машинно образование и им каза да изградят софтуерен стек, който може да предскаже какъв вид преподавател би паснал най-добре на съответни клиенти. След това той построи платформа за цифров маркетинг, която да насърчи евентуалните учители да попълнят своя профил. След няколко месеца системата стартира да работи. TwoSigmas, единствено с петима чиновници, набра над 180 000 учители и ги съчета с възпитаници в Китай. Разходите за набиране на учител бяха по-малко от 10% от разноските на съперниците, което разреши на TwoSigmas да понижи фрапантно цените, като в същото време остана печеливша. До 2019 година компанията реализира свръхестествен триумф и беше добита.

Променете историята

Марк Герхард е създател на компания, наречена Ascendant Digital, която възприема напълно нов метод към софтуерните вложения. Но пътят му не е бил елементарен. Той е отгледан от самотна майка, която се бори да свързва двата края. Около 20-годишна възраст Герхард напуща дома си в Южна Африка и отпътува за Лондон с 300 паунда в джоба в опит да построи бизнес с технологии, само че никой не желае да го поддържа.

По времето, когато го срещнах, той ме нае като стажант в известния производител на видеоигри Jagex, където беше повдигнат до основен изпълнителен шеф. Той беше безапелационен комуникатор, който можеше да въодушеви екипи от стотици хора. Марк и двамата му сътрудници имаха огромна концепция: те знаеха, че когато обичайните VC и PE компании влагат в софтуерни компании, те постоянно ги упорстват за бърз напредък и ги насочват в направления, които отчуждават както създателите, по този начин и техните клиенти. За да разрешат този проблем, Марк и сътрудниците му желаеха да основат фонд, който да оказва помощ на създателите да запазят креативен надзор върху своите компании като в същото време получават задоволително капитал за напредък. 

За да събере пари за това, Марк беседва с над 100 вложители. Вместо просто да приказва числа, той им описа история за унищожени създатели - хора, които губят креативен надзор или оперативната независимост над своите компании от обичайните капиталови компании, тъй като играта просто по този начин работи. Той обаче съумя да насърчи още огромни бизнесмени в този развой. Уолстрийт го обичаше и Ascendant събра повече от 400 милиона $ в брой. 

Историята на Марк се разграничава от двете, които споделих по-рано, защото той просто имаше огромна, разрушителна концепция и убеди другите да се причислят към него. Но значимият въпрос е следният: Защо биха се включили към него, а не към някой различен? Отговорът е, че той умееше да споделя истории завладяващо. Това не е съответна тактика или умеене. Това е метод на мислене. 

Източник: Хамза Мудасир, ръководещ шеф и съосновател в Platypodes.io за

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР