ХЕМС е цяла система, не е само един медицински хеликоптер.

...
ХЕМС е цяла система, не е само един медицински хеликоптер.
Коментари Харесай

Експерт: Ако един Кугър кацне на Пирогов, ще се намери на ниво -2

ХЕМС е цяла система, не е единствено един медицински хеликоптер. Това значи, че в случай че има злополука, се обаждаме на незабавния телефон 112 и оттова операторът взема решение дали да се прати хеликоптер или кола за спешна помощ, само че хеликоптерът би трябвало да излети до петата минута. Така че ХЕМС не е единствено до пазаруването или правенето на хеликоптери, би трябвало да се пипне и самата система 112, тъй като в този момент в междинните диалози се губи сред 8 и 10 минути. Такова мнение показа в студиото на "Лице в лице " по bTV инж. Мариян Боновски по отношение на медицинските хеликоптери.

,,Трябва да се построи тази система ХЕМС, с цел да имаме шест-седем бази и с цел да може в границите на 30 мин. хеликоптерът да стигне до потърпевшия и да го закара за 30 мин. до болничното заведение, това е така наречен златен час'', разясни инж. Боновски.

Относно концепцията военните ни хеликоптери "Кугър " да се преобразуват във въздушни коли за спешна помощ той отговори, че няма по какъв начин боен хеликоптер да бъде въздушна кола за спешна помощ.

Един "Кугър " е към 9 тона, а един медицински хеликоптер не би трябвало да надвишава 3,5 тона. Ако "Кугър " кацне върху "Пирогов ", ще се откри на равнище -2, съобщи още специалистът и уточни, че "Кугър "-ите могат да се употребяват за други цели, като да вземем за пример за евакуации и гасене на пожари.

,,Площадките би трябвало да са на лечебните заведения, тъй като това са маневрени хеликоптери. Да отидеш да спасяваш някого с боен хеликоптер е все едно да спасяваш човек с ТИР'', добави инж. Мариян Боновски.

По думите му цената на един европейски хеликоптер е към 6,5 млн. евро, а на американски – към 7,5 млн. евро и добави, че Северна Македония разполага с два медицински хеликоптера, само че не и с построена система ХЕМС.

Когато се прави ремонт на "Пирогов ", дано от в този момент да се намерения за хеликоптерна площадка. Защото сега единствено на Окръжна болница има такава площадка, която дава отговор на всички стандарти, уточни в умозаключение специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР