Хемороидите са често срещано страдание - около 50% от хората

...
Хемороидите са често срещано страдание - около 50% от хората
Коментари Харесай

Д-р Милко Милушев, хирург в МБАЛ „Медлайн“: Червен код за хе...

Хемороидите са постоянно срещано страдалчество - към 50% от хората под 50 години и 70% над тази възраст най-малко един път в живота си са имали недоволства, свързани с това заболяване.

Състоянието на доста пациенти с хемороидална болест в допълнение се обостри с настъпването на лятото и с внезапното и доста повишение на температурите. Обилното изпотяване и приемът на по-малко течности и храна води по-често до запек, който е един от неподходящите фактори за развиването на заболяването.

Положението на забележителна част от нашите заболели се усложни и по отношение на пандемията от ковид, която промени живота ни в доста аспекти. Преминаването на доста действия в домашна среда допуска повече седящ режим и по-малко придвижване. Това е един от главните рискови фактори за поява и обостряне на всички болести в аналната област - хемороидална болест, анална фисура, перианални циреи. Социалното разграничаване и страхът от посещаване при доктор, заради скупчване на хора в медицинските заведения, доведоха до закъснение диагностиката и лекуването на доста заболявания.

Въпреки че болестта е много постоянно срещано, доста хора го неглижират и си слагат сами диагнозата. Други, заради боязън и позор, прибягват до самолечение. Ако не се вземат съответни ограничения, положението нормално прогресира. В напредналите случаи кървенето става хронично (може да се стигне и до анемия), а болката при седене и дефекация - извънредно мощна. Операцията тогава постоянно е неизбежна.

Самолечението на хемороидалната болест от време на време може да прикрие признаци на по-сериозно заболяване, по тази причина навременното посещаване при лекар-специалист може да спести огромна част от актуалните и бъдещи здравословни проблеми.

Най-добрата отбрана против хемороидалната болест обаче си остава профилактиката.

Препоръки за предотвратяване от хомороидална болест:

- Разнообразно и постоянно хранене. Яжте храни с високо наличие на фибри, зърнени храни, пълнозърнест самун, плодове и зеленчуци. Избягвайте храни, които могат да причинят раздразнение (пикантни, алкохол) или стимулация на червата (кафе, чай).

- Пийте доста вода и други течности, най-малко 1,5-2 литра дневно.

- Избягвайте заседналия метод на живот - правете постоянно гимнастика, ходете повече, плувайте. Конната езда и колоезденето са рискови.

- Избягвайте да носите огромни тежести;

- Не стойте дълго време на тоалетната паница! Стремете се да ходите едновременно по огромна потребност, да вземем за пример заран след пробуждане и след изпиване на чаша вода. Ако тоалетната хартия предизвиква раздразнение на аналната кожа, използвайте бебешки кърпички;

- Стриктно спазвайте разпоредбите за персонална хигиена, измивайте аналната зона след вървене по огромна потребност с хладка вода и безпристрастен сапун;

- Не носете непрекъснато „ прашки”;

- Горещите вани не са целесъобразни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР