Хемороидите не са тема, за която човек се замисля, освен

...
Хемороидите не са тема, за която човек се замисля, освен
Коментари Харесай

Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите

Хемороидите не са тематика, за която човек се замисля, в случай че не се сблъска директно със признаците. Фактът, че всички хора в действителност имат хемороиди, е малко прочут. Може и да звучи стряскащо, само че е самата истина. Хемороидите са нещо изцяло обикновено за всеки човек. Всъщност съставляват кръвоносни съдове, ситуирани в аналния канал, които дават спомагателна опора. Както мускулите на тазовото дъно оказват помощ да задържим урината си, когато се смеем или кашляме, по този начин и хемороидалната тъкан прави същото във връзка с газовете и изхожданията. Хората обаче стартират да виждат, че имат хемороиди, когато се появят първите признаци. Дотогава съвсем никой не се и замисля какво съставляват.

Всъщност хемороидалната болест е постоянно срещана и съгласно здравните специалисти 1 от всеки 4 души страда от нея. А 40% от хората търсят сами решение на казуса и заобикалят съвещания с доктор, тъй като считат болестта за срамно. Ако до момента не сте страдали от дискомфорт, обвързван с хемороидите и не сте наясно със болестта, ето и петте най-важни неща, които всеки би трябвало да знае.

Какво в действителност съставляват хемороидите?

Хемороидите са естествени кръвоносни съдове в ректума или аналния канал, които могат да се разширят или набъбнат. Понякога те се спускат се надолу по канала и могат да излязат отвън ануса. Възможно е също, когато се възпалят, по аналната тъкан да се появят сърбящи и мъчителни подутини.

Видове хемороиди

Съществуват два разнообразни типа хемороиди – вътрешни и външни. Външните са ситуирани под кожата, заобикаляща ануса. Обикновено тъкмо тях можем да „ усетим “, когато се влошат – издуват се, провокират сърбеж, болежка или кървене при изхождане. Вътрешните хемороиди, въпреки това, се намират вътре в аналния канал. Тях не можем да забележим и защото не са покрити с кожа, няма да усетим и признаци, ако се възпалят. При вътрешните хемороиди обаче съществува по-голяма възможност от кървене. Ако обстановката стане сериозна, те могат да пролабират или да изпаднат от ануса.

Причини за появяването на признаци

Според здравните експерти, съществена причина за развиване на хемороидална болест се счита натискът в коремната област, без значение дали е породен от напрягане при вървене до тоалетна заради продължителен запек или даже от осъществяване на тежки физически натоварвания, свързани с работа или спорт. Той води до разпъване и намаляване на тъканта с течение на времето, разширение на кръвоносните съдове в региона на ануса, което пък провокира нахлуване на повече кръв, отичане и вероятно кървене.

Кога да се обърнете към доктор?

Ако до момента не сте имали проблем с хемороидите, само че неотдавна изпитвате някой от следните тревожни признаци, е добре да се консултирате с доктор експерт:

болежка и дискомфорт в аналната област, които не престават прекомерно дълго; сърбеж, парене или отичане в аналната област; кръв или зацапване по бельото или тоалетната хартия;

Как да се предпазите?

Според лекарите продължителното стоене в тоалетната е част от казуса, обвързван с развиването на хемороидална болест. Съвременните хора са склонни да прекарват дълго време в седнало състояние върху тоалетната паница, даже и да нямат запек: привикнали са да четат или играят на телефона. Според лекарите обаче това е нездравословен табиет. Докато сте седнали там, натискът върху аналната тъкан нараства, което способства за струпване на кръв в хемороидите и за тяхното отичане. Добрият режим на изхождане е първата стъпка за предотвратяване от поява на възпалени хемороиди. Добре е да ограничите времето, което прекарвате в тоалетната. Не се изкушавайте и не носете със себе си телефон или нещо за четене.

Начинът на хранене също се приема за основен фактор, който въздейства върху здравето на стомашно-чревния тракт и надлежно развиване на хемороидална болест. Добре е да приемате храни с високо наличие на фибри и да пиете по-големи количества вода. Може да включите в менюто си пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. Отделно от това пиенето на вода, бистра чорба или сокове с ниско наличие на захар може да помогне за положителното положение на корема и червата.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР