Хем е странно, хем незаконно - хора отиват в музеите,

...
Хем е странно, хем незаконно - хора отиват в музеите,
Коментари Харесай

Кой хвърли супата? Хората, които взеха картините на прицел

Хем е необичайно, хем нелегално - хора отиват в музеите, с цел да заливат с храна световноизвестни картини. Този " пърформанс " се прочу задоволително, само че причинителите и съответната идея останаха в сянка.

Тя е внучка на петролен магнат, която през днешния ден се бори против петрола. Казва се Айлин Гети и е една от тези, които стоят зад необичайния митинг. Заливането на картини със супи е в действителност фрапантен опит на група деятели да принудят политиците да работят в името на климата.

Засега обаче резултатът е различен. Най-големите музеи наемат някогашни английски и израелски военни, които да образоват охранителите им. Увеличава се и броят на картините, сложени зад защитни стъкла. И всичко това - поради серийното мятане на храна по творби на изкуството.
Ван Гог, Клод Моне
На 4 октомври две девойки хвърлиха доматена чорба по едно от най-известните творби на Винсент ван Гог – „ Слънчогледите “ , в Лондон. Седмица по-късно обстановката се повтори – този път пострадала беше картина на Клод Моне в музея в Потсдам. В петък друга картина на Ван Гог – „ Сеячът “ , намираща се в Рим, беше залята със чорба от грах.
 Картината на Винсент ван Гог „ Сеячът “, намираща се в Рим, залята с грахова чорба
Тези дейности провокираха медийното внимание – най-много с екстравагантния си метод на изложение на мнение. Начало на този вид митинги дават екоактивистите от организацията „ Просто спрете петрола “ .

„ Няма такова нещо като съвършен митинг, който да не наскърбява никого “, споделя за Скай Нюз Ема Браун , представител на организацията. През юни 31-годишната жена напуща работата си, с цел да се занимава само с екоактивистката група.

Организацията сплотява две групи. Тяхната съществена цел е ориентиране на публичния интерес към казуса с климата, подбуден от използването на изкопаеми горива. Най-големият им финансов донор е внучка на умрелия американски петролен магнат Пол Гети .

Заливането на творби на изкуството със чорба обаче породи спорни отзиви. Някои експерти даже считат, че тези акции могат да отхвърлен хората от другояче значимата тематика за опазването на околната среда.
Кой хвърля супата
Групата, която провежда първичните митинги, е „ Просто спрете петрола “. Тя сплотява две английски екоактивистки организации – „ Бунт против заличаването “ и „ Изолирайте Британия “ .

Първата организация е учредена през 2018 година Исканията й са свързани с оповестяването на екологична рецесия, опазване на биологичното многообразие и понижаване на излъчванията парникови газове.

Втората организация - „ Изолирайте Британия “ се образува през 2021 година от шестима членове на „ Бунт против заличаването “. Насоката й обаче е по-конкретна – подобряването на изолацията на постройките във Англия , с което да се понижат количествата употребявано електричество.

И двете придвижвания стават известни поради своите радикални способи на митинг – блокиране на пътни артерии и мостове, качване върху покривите на вагоните на метрото, залепване с лепило за здания.

От 2022 година двете организации работят и дружно под името „ Просто спрете петрола “.
Преди да " открият " супата
В началото митингите са ориентирани най-вече към производителите на нефт. Активистите се залепят за пътища, цистерни и друга инфраструктура в 10 петролни обекта в Есекс, Хертфордшир, Бирмингам и Саутхемптън. Това довежда до стотици арести, само че не и до стремежи медиен отзив.

За първи път придвижването притегля вниманието на обществеността след серия от митинги през март. Те включват навлизане на няколко футболни стадиона от Висшата лига. Един от деятелите даже се завързва за футболната врата.
Ние провокираме забележими смущенияЕма Браун
„ Ние провокираме забележими разстройства в нашата столица. Нарушенията работят, тъй като оказват напън върху полицията, която оказва напън върху държавното управление “, споделя Ема Браун.

Затова организацията взема решение да употребява за естрада и световноизвестните картини в музеите. Все още без мисъл за храната.

През юли деятели се залепиха за репродукция на картината " Тайната вечеря " на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на " Сенокос " на Джон Констабъл в Националната изложба.
Пай по восъчния Чарлз Трети
През октомври митингите се видоизмениха и към тях се прибави храната от консерва. „ Слънчогледите “ на Ван Гог беше първата картина, която беше залята с доматена чорба две активистки. След това двете девойки залепиха ръцете си за стената под картината.

" Кое е по-ценно - изкуството или животът? Струва ли си повече от храната? Струва ли повече от справедливостта? Загрижени ли сте повече за опазването на една картина, в сравнение с за опазването на нашата планета и хората? “. Това сподели тогава 19-годишната активистка Фийби Плъмър малко преди да бъде задържана.

Седмица по-късно представители на същата група хвърлиха къс по восъчната фигура на крал Чарлз III в музея на Мадам Тюсо в Лондон. Преди няколко дни деятели от „ Бунт против заличаването “ залепиха ръцете си за две картини на Франсиско Гоя в Мадрид.
 Екоактивисти хвърлят къс по восъчната фигура на крал Чарлз III в музея на Мадам Тюсо в Лондон
В края на октомври представители на белгийската организация на „ Просто спрете петрола “ заляха „ Момичето с перлената обица “ на Йоханес Вермер с доматена чорба. Двамата виновни след това бяха задържани и получиха по 2 месецa затвор.

Тези акции провокираха отзив и по други места в света. Германски екоактивисти от организацията „ Последна генерация “ да вземем за пример заляха с картофено пюре картината на Клод Моне – „ Купа сено “ , в Потсдам. По време на акцията те се позоваха на митинга в Обединеното кралство.
 Екоактивисти заливат с картофено пюре
Миналата седмица представители на италианска организация заляха друга картина на Винсент ван Гог – „ Сеячът “ , намираща се в „ Палацо Бонапарте “ в Рим. В сряда представители на австралийска екоактивистка група залепиха ръцете си за картини на Анди Уорхол в Канбера.
 Австралийска активистка, която е залепила ръката си за картина на Анди Уорхол Пари от петрола за петрола
Интересното в тази ситуация на организацията „ Просто спрете петрола “ е, че тя отчасти се финансира от внучката на умрелия петролен магнат Пол Гети – Айлин Гети .

Основен източник на доходи на организацията е американският Фонд за незабавни ограничения в региона на климата. През 2022 година той отпуска повече от 4 млн. $ на десетки организации за битка с изменението на климата. Най-големият адресат е точно организацията „ Просто спрете петрола “, която получава 1,1 млн. $ .

Айлин Гети е съосновател на Фонда и е дарила на него 1 млн. $. Макар да не е непосредствено обвързвана с митингите, Гети разяснява за Гардиън заливането на картина на Ван Гог с доматена чорба.

„ Моята поддръжка за климатичния активизъм е ценностна декларация, че разрушителният активизъм е най-бързият път към трансформираща смяна и че нямаме време за нищо друго с изключение на за бързи и всеобхватни дейности в региона на климата “, написа тя.

През 1942 година дядото на Айлин - Пол Гети основава „ Гети Ойл Компани “, а през 1966 година е разгласен за най-богатия жив американец. След гибелта му, наред с огромна сума пари, децата му наследяват и петролната компания. По-късно те я продават. Част от тези средства Айлин употребява, с цел да финансира климатичните митинги.

„ Искам да върша това, което е вярно и заслужено “, споделя тя.
Какво в действителност желаят
На фона на медийния звук към акциите идеята на митингите остана на назад във времето. Докато от „ Бунт против заличаването “ стачкуват изцяло против климатичните промени, от „ Просто спрете петрола “ се концентрират върху един проблем. Организацията желае от държавното управление на Англия да спре издаването на нови лицензи за рандеман на петрол и други изкопаеми горива в страната.

Вследствие на енергийната рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна, държавното управление на Обединеното кралство възнамерява да лицензира повече от 100 нови плана за рандеман на петрол и газ до 2025 година Това опонира на Споразумението за климата от Париж, ориентирано към преодоляване на световното стопляне и реализиране на климатична индиферентност. Именно това предизвика новата вълна от митинги.

„ В рамките на осем години би трябвало да прекратим изцяло зависимостта си от изкопаемите горива. Преходът ще изисква големи вложения във възобновими енергийни източници и предпазване на сила “, написа групата на уеб страницата си.

Според тях от основно значение е и намаляването на количеството употребена сила, което може да се случи посредством засилена изолираност на постройките в страната.
Дискредитират ли идеята Има разлика сред това да получиш публичност и да получиш поддръжка.Лоренцо Фиорамонти
Въпреки значимата идея някои специалисти считат, че посредством насочването на митингите към творби на изкуството деятелите може да отхвърлен хората.

" Когато става въпрос за сходен тип активизъм, би трябвало да вършим разлика сред това да получиш публичност и да получиш поддръжка ", споделя професор Лоренцо Фиорамонти , шеф на Института за резистентност към Университета в Съри, пред Скай Нюз.

Според него употребяваните тактики дават противоположен резултат във връзка с набирането на поддръжка. " За да имаш триумф, врагът ти би трябвало да е това, против което протестираш. “, споделя той.

От друга страна, организациите показват, че при сходни акции може да спадне поддръжката за протестиращите, само че не и тази за техните претенции.

„ Хората може и да „ стрелят по вестоносеца “, само че те - най-малко от време на време - чуват посланието му “, споделя пред Си Ен Ен Колин Дейвис , началник на катедрата по когнитивна логика на психиката в Бристолския университет. Той работи интензивно в разнообразни групи, в това число „ Бунт против заличаването “ и е задържан за сходна акция по-рано тази година.
Хората може и да „ стрелят по вестоносеца “, само че от време на време чуват посланието муКолин Дейвис
Според него няма безапелационни доказателства, че митингите са контрапродуктивни, макар най-вече отрицателното медийно внимание, което те получават.

„ Съществуването на коренен фланг наподобява също по този начин усилва поддръжката за по-умерените фракции на общественото придвижване, защото ги кара да наподобяват по-малко радикални. “, прибавя той.

Затова Дейвис споделя, че акциите от този вид няма да спрат. Протестите в Италия, Австралия и Германия демонстрират точно това - придвижването намира от ден на ден почитатели.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР