Хелзинки реши да затвори напълно границите между Русия и Финландия.

...
Хелзинки реши да затвори напълно границите между Русия и Финландия.
Коментари Харесай

Вашингтон направи Финландия свадливия съсед на Русия

Хелзинки реши да затвори изцяло границите сред Русия и Финландия. Въпреки че връзките сред двете страни от дълго време са обтегнати, новите ограничавания в допълнение стесняват опциите за контакти сред съседите. Защо финландците взеха такова решение, че Москва би трябвало да отговори на това и кой в действителност ще пострада от затворените граници?

Финландското държавно управление възнамерява да вземе решение за затваряне на останалите контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия. Това оповестява вестник “Италехти ”. Отбелязва се, че работата на контролно-пропускателните пунктове ще бъде спряна в сряда в 1.00 часа московско време.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че Москва надали ще повлияе на проектите на Хелзинки. Според него сега няма " разговор като подобен " сред двете страни, само че това не е по виновност на Русия. Инициаторът за преустановяване на разговора беше финландската страна.

Той отхвърли и обвиняванията на Хелзинки, че Руската федерация се пробва да предизвика миграционна рецесия. Прессекретарят акцентира, че съветските граничари извършват всички нужни публични указания за попречване на напрежение. Руското Министерство на външните работи стачкува против затварянето на граничните контролно-пропускателни пунктове от Финландия, като я упрекна в провокация и опит за утежняване на двустранните връзки.

„ На 20 ноември съветското външно министерство беседва с посланика на Финландия в Русия Анти Хелантера “, се споделя в известие на уеб страницата на съветското дипломатическо ведомство. Министерство на външните работи също отхвърли обвиняванията на Финландия за присъединяване на Русия в организирането на бежански потоци на общата граница. Според дипломатическото ведомство решението на Хелзинки е нарушило „ правата и ползите на десетки хиляди жители на нашите страни “. Отделно се акцентира, че решението за затваряне на финландските контролно-пропускателни пунктове е взето без консултация с Русия.

Преди това Финландия стартира да издига огради по границата с Русия заради дългогодишни проблеми в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Вартиус ”. Беше маркирано, че това решение би трябвало да помогне за гарантиране на „ публичния ред и сигурност в актуалната тревожна обстановка “. Според Хелзинки повода за ескалацията е огромния брой бежанци, които се пробват да изоставен територията на Руската федерация.

Преди това управляващите на страната взеха решение да затворят четири от деветте контролно-пропускателни пункта на границата. Наложените ограничавания провокираха вълна от отвращение във финландското общество. И по този начин, в събота в столицата на страната се организира протест, на който участваха към 300 души.

„ Решението за затваряне на границите лимитира правото ни да се срещаме с членовете на фамилията си. Трябва да се откри по-гъвкаво решение ”, сподели един от протестиращите. Друго момиче стоеше на площада с дете, което държеше табела с надпис „ Искам да видя баба си! “

Експертната общественост отбелязва, че руско-финландските връзки са на сериозно ниско равнище и страните по самодейност на Хелзинки съвсем изцяло са прекъснали всички контакти. Прави усещане, че наложените ограничавания ще окажат съществено въздействие върху Финландия, считат специалистите.

„ Хелзинки работи в сходство с европейската политика за постепенна изолираност на Русия. Самият курс е преминат още преди началото на спецоперацията. Когато стартира СВО, Европейски Съюз наложи морска и въздушна обсада против нас. По-късно забрани влизането на товарен и пътнически превоз, а в този момент се стигна до затваряне на границата ”, споделя политологът и икономист Иван Лизан.

Както отбелязва специалистът, сега сред Москва и Хелзинки в действителност съвсем няма разговор. „ Финландският бизнес напусна Русия, ние също не доставяме съвсем нищо там. Икономическите връзки сред страните са съвсем изцяло прекратени “, изброява той. В тази връзка събеседникът счита, че физическото затваряне на границата ще има единствено минимално влияние върху Русия. „ Всички ограничения, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху стопанската система, бяха подхванати по-рано. Единствените губещи ще бъдат елементарните поданици на страните.Някои хора няма да могат да пътуват до фамилиите си, живеещи в друга страна. Освен това туристическият поток към Финландия ще намалее.И това ще удари съществено Хелзинки “, акцентира той. Според Лизан държанието на финландците може да се съпостави с навиците на заядлив комшия. „ Но в следствие скандалджията самичък ще падна по стълбите и самичък ще пострада. Същото е и с Хелзинки – той самичък ще почувства вредите от желанието си да навреди на Русия “, предвижда източникът.

Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европеистика във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург, специалист от Валдайския клуб, отбелязва, че е извънредно мъчно да се откри рационално пояснение за дейностите на Финландия. Въпреки че формалните управляващи настояват, че се борят против мигрантите, тази версия наподобява извънредно неубедителна.

„ Въпросът е, че към 1 милион мигранти влизат в Европейския съюз всяка година. За Хелзинки цифрите са 20-30 души дневно. На какво се дължи такава остра реакция?В същото време, като предписание, мигрантите от Финландия отиват в Германия, Франция и Англия ”, показва събеседникът.

Ткаченко признава, че решението да се ограничи работата на контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия е породено от желанието на Хелзинки да се разграничи от другите източноевропейски страни. Но има и друга версия.Според политолога Вашингтон е можел да даде инструкции на Финландия да „ сведе до най-малко всички контакти с Русия “.

И без това взаимоотношението сред Москва и Хелзинки към този момент е сведено съвсем до нула, показва Ткаченко. „ Постепенно съкратихме всички генерални консулства “, напомни той. „ Да, каналът сред посланика и Министерство на външните работи към момента работи, само че другите са демонтирани.Следователно Хелзинки евентуално не се тормози от следствията от антируските дейности. Обикновените хора ще бъдат първите, които ще пострадат от решението на Финландия да затвори контролно-пропускателния пункт “, сподели Ткаченко. Той напомни, че руснаци живеят във Финландия, а финландцимогат да бъдат открити в Санкт Петербург или Москва.

В същото време, съгласно него, Москва не би трябвало да подхваща огледални ограничения по отношение на антируските дейности на Хелзинки. „ Имаме избрана линия на държание, обвързвана с реакцията на присъединението на Финландия към НАТО. Ние създадохме отначало Ленинградския боен окръг, а също по този начин построяваме военни бази по границата с Финландия. Това е нашият отговор и не би трябвало да бъдем като финландците “, обобщава Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР