„… Ходехме голи, гладни, солени и щастливи“ – така пише

...
„… Ходехме голи, гладни, солени и щастливи“ – така пише
Коментари Харесай

„Голи и солени “ - носталгия ни залива на вълни с най-хубавите спомени за Черноморието, събрани в книга

„ … Ходехме голи, гладни, солени и щастливи “ – по този начин написа журналистът и публицист Иво Беров в своя първи роман от новата книга „ Голи и солени (морето преди бетона) “, отдадена на Черноморието в предишното: за някои спомен, за други – фантазия . Тази „ картина на времето, в което нямахме избор, когато морето беше едно “, съставителката Жанина Драгостинова сглобява от историите на 23-ма свои другари : публицисти, актьори, писатели, историк, атлантик, актриса и други герои на нашето време. Сборникът към този момент е по книжарниците с логото на издателство „ Кръг “ , с дизайна на Милена Вълнарова и с ретро фотоси от журналиста Иван Бакалов и актрисата Ана Вълчанова.

Черноморието – мястото, където през 70-те и 80-те години на предишния век човек може да поеме глътка въздух надалеч от закостенялата система на зрелия социализъм. Там буйните талази, милостивото слънце и полетът на чайките отприщват свободата на духа и го понасят дружно с морската пяна отвън сивата действителност на всекидневието . Мисълта става свободна да се развихри и към огъня се дискутират свободно неразрешените тематики за изкуство, просвета, политически идеологии… Морето преди бетона е един безконечен Джулай .

 книга Голи и солени Издателство Кръг Издателство Кръг

Своите мемоари от тези сантиментални моменти на бягство от тривиалното описват в едноименното издание 23-ма създатели :

Иво Беров

Галя Лозанова

Панайот Денев

Лияна Панделиева

Чавдар Ценов

Матей Константинов

Вели Шакир

Василена Мирчева

Стоян Т. Михайлов

Михаил Вешим

Кристина Патрашкова

Петър Стоянович

Димо Кроснев

Иван Попйорданов

Енчо Господинов

Слава Янакиева

Георги Папакочев

Ана Вълчанова

Иван Бакалов

Мариана Мелнишка

Соломон Паси

Владимир Тодоров

Ханс-Дитер Шют

 книга Голи и солени Издателство Кръг Издателство Кръг

Всеки от тях има своя персонална история, запечатана в паметта му като изключително значима, а към този момент и написана на хартия. Текстовете, измежду които са „ Почти престъпна почивка “, „ Рай на смени “, „ Духовете на Иракли “, „ Лято като на кино “, „ Варненски нощи “, „ Влюбена в Созопол “, „ Потопиш ли се във водата, с единия крайник си в Космоса “ и други, ни връщат в годините, когато рокендролът беше млад, дюните – неразорани, немкините – от Германска демократична република, а леките коли – тежкотоварни. Тогава Водния дух бдеше над Иракли, хазайките в Созопол криеха ютиите, само че брояха душовете, а кофражите не скриваха морето.

Съставителката Жанина Драгостинова събира и оформя разказите във вдъхновяващия алманах „ Голи и солени “, с цел да резервира сред страниците му късче море, в което да се гмурнем даже когато сме надалеч. Самата тя е обвързвана с Черноморието от тези години. Родена във Варна, Драгостинова разгласява голям брой журналистически текстове в „ Култура “, „ Демокрация “, „ Капитал “, Berliner Zeitung, Biograph, ЛИК, „ Паралели “ и други Името ѝ е добре познато у нас и като един от главните литературни преводачи от немски на български.

Разказите в „ Голи и солени (морето преди бетона) “ са хармонично допълнени от архивни фотографии на журналиста Иван Бакалов и фотоси от персоналния списък на актрисата Ана Вълчанова . Изображенията кореспондират изцяло с настроението на текстовете и нашепват своите истории за диви плажове, артистични квартири, красиви любови и вихрени танци – за тези, за които морето значи детство и младост.

Още фотоси на Иван Бакалов от това време могат да се видят във фотоизложбата му „ Старият Созопол – 40 години обратно “, която се открива на 12 юли, в 18 ч., в изложба „ Уникредит Студио “.

 книга Голи и солени Издателство Кръг Издателство Кръг
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР