Хелият е инертен газ с много малка плътност, което означава,

...
Хелият е инертен газ с много малка плътност, което означава,
Коментари Харесай

Защо хелиевите балони трябва да бъдат забранени

Хелият е неподвижен газ с доста дребна компактност, което значи, че взаимодейства с други субстанции доста едва и е по-лек от въздуха, което разрешава на балоните да се издигат нагоре, когато са изпълнени с него.

Но в международен мащаб хелият е с лимитирано количество и се изчерпва. Ако това означаваше само да се лишим от летящите празнични балони, може би всичко щеше да е наред. Но хелият има доста по-важни приложения, някои от които избавят човешки живот. Затова отношението ни към този изчерпващ се запас би трябвало да бъде доста по-отговорно.

Хелият се образува при разпадането на радиоактивни скали в земната кора и се натрупва в залежи. Той се извлича като непряк артикул от добива на газ.
 Снимка 445667

Изчислено е, че към 10% от хелия се употребява за празнични балони, което е безпричинно доста, поради лимитираните му количества на Земята.

Ето кои са в действителност значимите приложения на този газ.

В медицината

Хелият е нужен за вярното действие на апаратите за ядрено-магнитен резонанс, посредством които се следи положението на организма от вътрешната страна, без отрицателните резултати на рентгеновите фотоси и в доста по-голяма дълбочина и елементи.

Във физиката

Газът се употребява като охладителна среда в Големия адронен колайдер в ЦЕРН.

В галактическите проучвания

Хелият се употребява за поддържане на ниска температура на инструментите на спътниците и за разчистване на моторите на ракетите. Използван е даже за изстудяване на течния О2 и водород, захранващи Аполо.
 Снимка 445666

В метеорологията

Използва се за издигането на метеорологичните балони, които се употребяват при правене на прогнозата за времето.

Под водата

Смес от 80% хелий и 20% О2 се употребяват при гмуркане на водолазите на огромни дълбочини и при други хора, които се постанова да работят при доста високо налягане.

Друг отрицателен резултат от използването на балони с хелий за тържества е, че когато балонът полети нагоре в даден миг се спуква и пада назад на земята, замърсявайки околната среда.

В научните среди се поддържа мнението, че хелиевите балони би трябвало да бъдат неразрешени, поради всички тези условия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР