Хеликоптерите, наети за издирването на алпиниста Боян Петров, са излетели

...
Хеликоптерите, наети за издирването на алпиниста Боян Петров, са излетели
Коментари Харесай

Хеликоптерите, с които се издирва Боян Петров, вече са в действие

Хеликоптерите, наети за издирването на алпиниста Боян Петров, са изхвърчали при първите лъчи на слънцето за облитане на региона в подножието на връх Шиша Пангма, заяви Деян Петков от екипа на алпиниста в България. Засега няма данни от тях да е бил видян. Машините са се върнали за презареждане и следва още веднъж да излетят.

Вятърът в региона продължава да е мощен - към 20-25 възела, което е към 40 км в час, което е към границата, при която те могат да летят. Въпреки това е взето решение да се извършват облитанията.

Спасителният екип, който се движи пешком сега е по трасето сред Лагер 1 и Лагер 2. При достигането до Лагер 1 преди няколко дни алпинистът, с който няма връзка от 3 май, не бе открит там.

Екипът на Петров в София няма информация кой от другите алпинисти е тръгнал от базовия лагер нагоре. Петков обаче посочи, че времето се усъвършенства.

Направена е нова сателитна фотография на региона, откакто предходната не даде доста информация поради огромната облачност. Засега тази няма да се употребява от спасителите, тъй като може да ги обърка заради множеството обекти, които се виждат на нея, изясни Петков.

Вчера посланикът на Китай В София Джан Хайджоу разгласи, че Китай е наел 100 души екип, които да вземат участие с разнообразни задания в избавителната акция. Междувременно Китай позволи и два хеликоптера от Непал, които могат да летят на височина, достигаща и тази на вържа, да вземат участие в избавителната задача. До през днешния ден обаче те не можеха да излетят поради ураганните ветрове в региона. Какви са опциите на машините четете тук.

Разрешителното на хеликоптерите за летенето на китайска територия е до 13 май в това число.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (151)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР