Хеликоптери все още няма, но от 2-ри август у нас

...
Хеликоптери все още няма, но от 2-ри август у нас
Коментари Харесай

Въздушно спасяване: Кога България ще разполага с медицински хеликоптери?


Хеликоптери към момента няма, само че от 2-ри август у нас стартира работа авиационния оператор, който ще ръководи колите за спешна помощ по въздух.

 
Ще бъдат обособени шест оперативни бази на територията на България, от които три ще бъдат от Северната страна, три от Южна, в действителност България ще бъде разграничена на шест зони. Във всяка зона ще има оперативна база, където ще има екипаж – водач, парамедик и доктор, който ще обслужва периметъра където е ситуиран хеликоптерът. Ще се дават наряди, ще бъдат обезпечени с задоволително личен състав, с цел да има припокриване. Логично е хората да не живеят в тези региони, ще бъдат командировани и ще се прави график най-много два пъти в седмицата да се дават наряди.
авиоинж. Георги Гвоздейков – изп. директор„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД

Единствено лечебните заведения „ Пирогов “, ИСУЛ и „ Св. Анна “, са лечебните заведения в София с непрекъснато дежурни мултипрофилни незабавни екипи. В медицинския лицей „ Йорданка Филаретова “ към Медицинския университет – София, към този момент се приготвят парамедици, които да покрият потребностите от фрагменти в Спешна помощ и в хеликоптерното избавяне.

Днешната тематика, сътрудници, е мускулна инжекция. От вашите теоретични лекции знаете, че въвеждането на лекарство в мускула, назоваваме мускулна инжекция. Почистваме си, държим памука с тази ръка, разпъваме кожата, спринцовката я държим паралелно, под ъгъл 90 градуса и бързо и внезапно забиваме иглата.

Кристина и Милена са се насочили към специалността „ Парамедик “ и са стимулирани да съумеят.

 
Всъщност, когато стартира пандемията, татко ми беше на първа линия, той е анестезиолог. И аз почувствах някак дълга, който той влага в своята работа, и взех решение че желая да вървя след стъпките му.
Кристина
Професията по принцип ми е огромна фантазия. Обичам да оказвам помощ на хората, обичам да се усещам потребна. Откъде си ти? От София съм, само че заради условия не можах да го направя в точния момент, само че въпреки всичко мисля, че когато човек желае, в никакъв случай не е късно.
Милена

В курса се образоват 20 студенти. По-голямата част от тях са на 19 години, напълно при започване на професионалния си път.

 
В незабавното поделение успяхме да забележим разнообразни незабавни положения и това беше доста забавно. В последната седмица безусловно в коридорите имаше двама, които колабираха и незабавно се отива и се отзовава на място, и всичко се случва извънредно бързо.
Йоана
Харесва ми това, че се занимаваме с медицина, че оказваме помощ на хора.
Емилия
Като цяло освен мои познати, само че и хора с които занапред се срещам, им споделям какво изучавам, и реагират малко необичайно, най-много мои познати. Странно положително или необичайно отрицателно? Честно казано и двете неща. 
Габриела
Има самун в тази компетентност, има адреналин за тези, които не обичат да седят на едно място, има развиване. Все отново ние сме тези, които надали не съживяваме индивида, преди да влезе в болничното заведение и да легне на операционната маса.
Алекса

Около 5% от студентите отпадат от образованието по разнообразни аргументи, споделя основен помощник Камелия Богданова, която е учител на бъдещите парамедици.

 
Те са парамедиците, които ще се качат в тези хеликоптери и ще оказват помощ на потърпевши и незабавни пациенти. Това е характерното, че ще бъдат във въздуха и ще би трябвало да реагират при рискови обстановки. Дали ще бъде в планина или на някое друго по-екстремно място, това е в действителност огромно предизвикателство за тях. Затова те в своята стратегия имат и образование по водно и планинско избавяне. В момента образоваме третия випуск парамедици. Колегите с готовност работят, с готовност идват и дори първият випуск, който приключи към този момент е квалифициран и към този момент работи в незабавните звена. През тези три години те учат главните медицински специалности, като вътрешни заболявания, хирургия, несъмнено реанимация, интензивна терапия.
гл. помощник Камелия Богданова, дм – „ Парамедик “, медицински лицей „ Йорданка Филаретова “, МУ – София

Срокът на публичната поръчка за първия хеликоптер, завършва на 14-ти ноември, евентуално той ще бъде продължен, поради условията на участниците, които ще са наемодатели, водачите да имат опит.

 
Не е проблем да наемем водачи от чужбина, авиационния пазар е отворен. - Не е ли условие на ХЕМС целия личен състав да е от България? - Не, няма такова условие. Ние сме планували при образованията, които предстоят на водачите, двама от тях да получат правата на инструктори, като напълно ще се занимаят с подготовката на летателния опит на младите водачи.
авиоинж. Георги Гвоздейков – изп. директор„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД
Пилот, който работи в европейски оператор, който прави тази активност, междинната заплата му е сред 5 и 10 хиляди евро. Няма по какъв начин в България това да бъде за някаква по-малка цена, тъй като имаме ли подобен водач, този водач отива на европейския пазар. Другото нещо над което би трябвало доста да се замислим, ние не можем и да внесем водачи, заради рестрикциите на европейския комитет за ХЕМС, който доста ясно споделя, че екипът който ще прави ХЕМС би трябвало да приказва на един език, за предпочитане езикът на страната, в която се намира. 
инж. Мариян Боновски – член на Световната хеликоптерна асоциация

Прогнозната стойност на публичната поръчка за закупуването на 6-те хеликоптери е 123 107 793,40 лева с Данък добавена стойност.

 
Покрай хеликоптерите, което е отлична концепция, не е неприятно да се намерения и за санитарната авиация, тъй като да вземем за пример при един огромен случай, индустриален или транспортен, с кола за спешна помощ до момента в който се извозят, с един аероплан могат да се прекарат няколко пациенти едновременно. По същия метод със самолета могат да се закарат консултанти, които да оказват помощ при стабилизацията на тези пациенти и да ги приготвят те да се транспортират към съответните заведения.
доктор Тома Аврамов – експерт УНГ, в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ”

Ако бъдат спазени периодите, първата доставка на съоръжение за всички хеликоптери, се чака през септември следващата година, три месеца по-късно и първият хеликоптер. Втората и третата летателни машини би трябвало да дойдат през 2014 година. Година по-късно се чакат още два хеликоптера с съоръжение, а последният шести хеликоптер би трябвало да е у нас до април 2026 година

Анелия Джамбазка: За времето от в този момент до април месец 2026 година, когато ще пристигна и последният шести хеликоптер, България би трябвало да извърши три съществени задания – да сме подготвили екипи, които да обслужват колите за спешна помощ по въздух, лечебните заведения да са построили лицензирани хеликоптерни площадки, а приемащите пациенти незабавни звена, да имат дежурни екипи разполагаем 24 часа.

 
Обществената поръчка се движи напълно от Министерство на здравеопазването, само че съгласно мен няма заплаха да бъдат изгубени средства от проекта, тъй като всичко е в период. Все още не е определен по процедура снабдител на хеликоптери. Мисля, че не би трябвало да изпадаме в суматоха, ще се оправим.
авиоинж. Георги Гвоздейков – изп. директор„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД
До 2025 година, ако се захванат в действителност експерти, в действителност експерти, които знаят какво правят, и се построи една сериозна тактика, има цялостната опция, даже не 2025 година, даже и по-рано, да стартира работата на един, два, до три медицински хеликоптера. Шестте е изцяло в положение до 2025 година Да се стартира, ако не изгубим напълно средствата от Европейски Съюз, тъй като сме на този път.
инж. Мариян Боновски – член на Световната хеликоптерна асоциация
Този план е много значим за българското общество, въпреки и просрочен. Надявам се един ден да стигнем стандартите за Спешна здравна помощ и мисля че сме на верния път, и ще успеем.
авиоинж. Георги Гвоздейков – изп. директор„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР