Хеликоптерът беше извикан по най-бързия начин с оглед на тежките

...
Хеликоптерът беше извикан по най-бързия начин с оглед на тежките
Коментари Харесай

След акцията на връх Мусала: Имало ли е шанс парапланеристът да бъде спасен?

Хеликоптерът беше извикан по най-бързия метод предвид на тежките контузии, които е имал парапланериста. Дългото време за постигане на връх Мусала и превозването в това положение беше невероятно - сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия шефът на ПСС Емил Нешев, който разяснява трагичния случай с падналия през вчерашния ден парапланерист на метеорологичната станция на връх Мусала. Парапланеристът умря в болница в Пловдив.  

 Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала Виж още

" Около 2 часа - 2 часа и половина лиши повдигането на хеликоптера. Благодаря на всички, които взеха това решение по наша молба. Не мога да кажа, че е имало закъснение за избавителната интервенция, по-скоро беше направено всичко допустимо и това беше безусловно действителното време, за което може да се вдигне военният хеликоптер във въздуха - просто изисква време. За да се вземе решението хеликоптерът да бъде вдигнат, обстановката в действителност е била сериозна. Ако е било по-бързо, може би имаше късмет момчето да оживее ", изясни Емил Нешев - шеф на Планинската избавителна работа. Секретен сътрудник

По думите му, очевидец на случая няма, с изключение на метеорологът на връх Мусала, който е и избавител от доброволческия отряд от Самоков и до момента в който е обядвал със гърмеж момчето е влезнало през прозореца. Било е огромен потрес за всички. Няма по какъв начин да се каже какво тъкмо се е случило, добави Нешев.

Как протече акцията в планината описват от първо лице в ефира на " Здравей, България " по Нова телевизия и Ангел Керкелев, който е шеф на ПСС-Боровец, и екипажът на военния хеликоптер, присъединил се в спасяването. " Кугър " с 6-членен екипаж е изхвърчал незабавно, откакто е получено искане. " След към 30-ина минути стигнахме до връх Мусала. По време на полета взехме решение по какъв начин да стане самото избавяне. Районът беше сложен за метод, поради мощният вятър - 10- 12 метра. Там успяхме да кацнем на две точки. Пострадалият беше спретнат от хижаря в хижата. Спасителите ни оказаха подпомагане при обездвижването, разбрахме, че с е голям брой фрактури ", спомня си командирът майор Марин Тасков.

" Не беше в положително положение. Колега от ПСС му беше оказал долекарска помощ ", сподели в ефира на NOVA Стоян Колев - военният, оказал първа помощ на ранения тогава парапланерист. " Разбира се, че има риск и по тази причина екипажът, който извърши задачата, беше високо дипломиран ", добави той. Разказва още, че той и сътрудниците му решили, че изискванията за кацане в болничното заведение в Пловдив били по-добри, тъй като в София нямало хеликоптерна площадка. " Трябваше да го свалим във Враждебна и по-късно още 30 минути с кола за спешна помощ ", сподели още Колев.

" Трябва да знаем, че има огромна разлика сред системата за ХЕМС и тези за търсене и избавяне. ХЕМС са въздушни коли за спешна помощ. Тези за избавяне са с малко по-големи благоприятни условия. Те би трябвало да са по-големи машини, с повече екипаж, който да може да работи в мъчно налични местности ", акцентира командирът на авиобаза " Крумово " ген. Димитър Иванов.

Ангел Керкелев, тръгвайки за върха, разговарял с хората, които към този момент оказвали първа помощ на потърпевшия. От тях схванал, че положението му е сериозно и е по-добре в акцията да се включи хеликоптер. " Около 3 часа и половина - 4 часа лишава, тъй като сме тежко екипирани. Още по-бавно е слизането. С хеликоптер е към час и половина ", изясни планинският избавител.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР