Хеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на

...
Хеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на
Коментари Харесай

ВИП туристи кацат с хеликоптер на Бузлуджа

Хеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на площадката на паметника Бузлуджа. Чужденците са декларирали предпочитание да прегледат Чинията от 15.00 до 18.30 ч., позволение за това към този момент е поискано от регионалния шеф Гергана Микова, а тя от своя страна е уведомила Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора, съобщи "Дарик ".

ВИП туристите са си платили за разходка на избрани места в България, едно от които било и Бузлуджа. Подобно позволение Микова дава за първи път, като в него е прецизирала, че паметникът е под забрана, няма достъп до вътрешността му и гостите могат единствено да го прегледат извън и да се снимат пред него.

400 души са посетили мястото в последния ден на месец април, сочи информация на новоназначената защита на паметника. По думите на регионалния шеф, това е индикативен факт, че ползата към Бузлуджа пораства и то най-вече от задгранични туристи.

С слагането на жива защита там ние пресякохме един добре проведен незаконен туристически канал, изясни Микова и напомни, че до неотдавна туристите плащали по 80 евро на гид, с цел да влязат в необезопасената сърцевина на монумента. Нерядко се стигало и до произшествия от любопитни хора, които предприемали високорисковото начинание.

На 21 и 22 май екип на BBC World идва, с цел да снима неповторимото място. Следващата седмица от регионалната администрация възнамеряват да разпечатат обекта, с цел да могат вътре да влязат специалисти, които да се произнесат за градивната резистентност на паметника. Подобна помощ може да окажат и студенти от Университета по архитектура, обясни Гергана Микова.

Старозагорският регионален шеф остава оптимист за бъдещето на паметника Бузлуджа, който би могъл да се трансформира в атрактивна туристическа дестинация. „ Най-важното е обаче е този монумент да стане притегателно място и обединител. Той е архитектурно знамение, от което ние би трябвало да се възползваме “, уверена е Микова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР