Хеброн, окупиран Западен бряг – Еяд Банат, 35, беше на

...
Хеброн, окупиран Западен бряг – Еяд Банат, 35, беше на
Коментари Харесай

На живо в TikTok: Братовчед на палестински активист, бит от израелски войници

Хеброн, окупиран Западен бряг – Еяд Банат, 35, беше онлайн в TikTok, когато десетки израелски бойци нахлуха в дома му и принудително бият него и други членове на фамилията в град Хеброн в южната част на окупирания Западен бряг.

Видеото, което беше необятно публикувано в обществените медии, сподели бойци, които стъпват върху Банат, ритат го и натискат пушките си в тялото му със звука на децата му, които крещят „ баба “ (татко) на назад във времето.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Телекомуникационните компании в Газа предизвестяват за идно прекъсване на тока Снимки: Смъртта и отчаянието не престават в Газа, до момента в който израелските офанзиви бушуват върху Десетки английски Депутатите от Лейбъристката партия се разделят, с цел да гласоподават за преустановяване на огъня в Газа завършек на списъка

„ Хванаха татко ми и го бутнаха на земята. Продължиха да го бият и по-късно му сложиха белезници и го водиха “, сподели 10-годишната щерка на Банат, Санди, пред Ал Джазира от вкъщи им.

„ Не крещях, тъй като се опасявах от бойците. Не ме е боязън от бойците. Притесних се за татко ми. Войникът продължаваше да натиска оръжието във врата на татко ми. Взе лоста и го биеше с него по главата и ръцете ”, продължи тя.

Нападението е осъществено в ранните часове на вторник сутринта. Израелските сили арестуваха петима членове на семейство Банат, в това число Еяд, дружно с девет служащи от Газа, които са отседнали при фамилията, откакто са останали в окупирания Западен бряг.

Деветте служащи, както и трима членове на семейство Банат, остават в израелския арест.

Еяд Банат, един от освободените, е братовчед на починалия политически деятел Низар Банат, който беше грубо обичай и погубен от силите за сигурност на Палестинската администрация (ПА) на 24 юни 2021 година

Припомняйки си нападението в дома му, Банат сподели, че е бил атакуван по същия метод като братовчед му.

„ Всички знаете какво се случи с мъченика Низар Банат. Видях лицето на Низар, когато ме биеха. Въпреки че го правеха окупационни бойци, това към момента е същият способ [използван от БКП] “, сподели бащата на шест деца.

„ Това, което се появи във видеото, е нищо спрямо това, което се случи отвън камерата “, сподели той пред Al Jazeera от вкъщи си.


„ Не би трябвало да си жив! “

Банат се появи онлайн в TikTok към 1:30 сутринта (23:30 GMT), както прави всяка вечер като част от онлайн акция за набиране на финансова помощ за деца в обсадената Ивица Газа.

В продължение на 41 дни анклавът е под безмилостна въздушна и наземна бомбардировка от израелските военни сили, която умъртви повече от 11 500 души, множеството от които дами и деца. Военното нахлуване стартира на 7 октомври, откакто бойци от Хамас, въоръженото съпротивително придвижване, основано в Газа, проведоха невиждана офанзива в Израел, убивайки към 1200 души и отвеждайки повече от 200 в плен.

Сега жителите на Ивицата са изправени пред тежка филантропична рецесия със сериозен дефицит на вода, гориво и електричество, както и разпространяването на заболявания.

„ Аз и един мой другар влизаме онлайн в TikTok, дружно с наш другар публицист в Газа “, сподели Банат. „ Осигуряваме помощ на децата в двора на болничното заведение Al-Aqsa Martyrs, като палатки и одеяла. Толкова е тъпо, че 22 [арабски] страни не могат да донесат една бутилка вода в Газа. Хората получават колета с бисквити с изминал период на валидност и бели гробни чаршафи! “

„ Когато бях онлайн, разбрах, че армията обкръжава къщата ми. Казах на момчетата да останат живи “, сподели той.

„ Армията нахлу във всичките ни домове и взриви три входни порти. Нападаха всеки член на банатското семейство – братовчедите ми, чичо ми и неговите синове, брат ми. Те ни нападнаха с ръце, крайници, оръжия и лостове “, продължи Банат.

„ Те биеха чичо ми, който има проблеми със сърцето. Войникът му споделяше: „ Не би трябвало да си жив “, сподели той.

След това мъжете от семейство Банат бяха оковани с белезници и изведени за разпит отвън домовете им, по време на който побоите продължиха. Два часа по-късно бойци оставиха редица от тях, в това число Банат, по разнообразни пътища надалеч от домовете им. След това те бяха отведени от медици в държавната болница " Принцеса Алия " в Хеброн за лекуване.

Цената „ почтените хора би трябвало да платят “

От 7 октомври израелската войска усили нападенията против палестински квартали, градове и села в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Най-малко 2570 души са били задържани, съгласно организации за правата на пандизчиите.

Коментирайки, че са били нападнати пред децата си, Банат сподели, че те са „ привикнали “ заради честите набези на израелската войска и службите за сигурност на ПА.

„ Ние сме окупирана страна. Това е цената, която почтените хора би трябвало да платят “, сподели той и добави, че е „ просто благополучен, че съм освободен “.

„ Газа е нашето достолепие и нашата горделивост. Тя се бори с всички западни страни – от името на 22 арабски страни “, продължи той.

„ Това, което ни се случи, е нищо спрямо това, което се случва с Ивицата Газа. Нека Бог ни пази мощни, с цел да можем да устоим с нашия народ в Газа – тъй като това са нашето семейство, нашите деца, нашите другари. Ние сме синове на един народ. ”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР