HeatVentors от Унгария е победителят в тазгодишното издание на международното

...
HeatVentors от Унгария е победителят в тазгодишното издание на международното
Коментари Харесай

Станаха ясни победителите в международното състезание PowerUp!


HeatVentors от Унгария е спечелилият в тазгодишното издание на интернационалното съревнование за новаторски енергийни стартъпи PowerUp! Рита Фаркас и Золтан Андраши показаха решение, което предлага новаторско предпазване на термална енергияс материали за фазова смяна, които могат да спестят 90% от пространството и 20-40% сила с възвръщаемост на инвестицията от половин до две години. Технологията разполага с многообразие от приложения за предпазване на термална сила: от технологии за надълбоко заледяване до отопление и охлаждане, възобновими енергийни източници, индустриални технологии и съсредоточени електроцентрали за термална сила. HeatVentors бе награден с 20 000 евро и шансът да бъде поканен на влиятелния InnoEnergy Highway® Аccelerator.

„ Отборът, който се класира преди всичко, дава отговор на една от най-големите потребности на енергийния бранш: нуждата от нови решения за ефикасно предпазване на сила. Съхраненеито на сила е област, в която срещаме най-големи провокации. “, съобщи Лукас Шварц, Директор „ Business Creation” в InnoEnergy за Централна Европа, ръководител на журито.

Второто място и премията от 10 000 евро завоюваха FLASC от Малта, които показаха устройство за предпазване на сила, което се интегрира в плаваща офшорна платформа. Третото място и премията от 5 000 евро бяха връчени на VIA ALTA от Чехия, чийто план бе технология за произвеждане на биогориво от биоразградими боклуци.

По време на огромния край в Будапеща, 12 стартъпа показаха своите решения пред уважаваното жури, вложители и представители на медиите. Това бяха спечелилите от районните финали, които се организираха в Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Румъния, България, Хърватия и Гърция. Финалистите бяха селектирани измежду 158 екипа от 24 страни от Централна Европа, които взеха присъединяване в надпреварата. Залозите бяха високи, защото влиятелният Highway® Аccelerator е една от най-хубавите стратегии в бранша на чистата сила в Европа:

„ Ние оказваме помощ интензивно – верифицираме бизнес модела, ревизираме дали компанията се нуждае от търговски представител. Опитваме се да не се намесваме, а да покажем решения и да отворим порти, като даваме достъп до нашите бизнес и университетски сътрудници в цяла Европа. И това е главната цел на PowerUp! “, съобщи Якуб Милър, CEO на InnoEnergy за Централна Европа, уредник на надпреварата.

Участие в Highway® бе обезпечено за Mebius, спечелилия от Wild Card, специфична премия от световния сътрудник - MOL Group:

Золт Винклер, Председател на Open Innovation Hub в MOL Group, разяснява: „ Нашата амбициозна тактика за 2030 година е формирана въз основа на предпоставката, че напредъкът в технологиите, дружно с осъзнатата потребност за запазване на околната среда и новите потребителски привички трансформират фундаментално цялата петролна промишленост. В MOL считаме, че приемането на отворена иновационна просвета е правлилният отговор към тези провокации, а достигането до екосистема от стартъпи е значима стъпка за нас. Имаме удоволствието да сме основния спонсор на надпреварата PowerUp! и да забележим по какъв начин толкоз доста вдъхновяващи хрумвания се материализират в нашия район. Бих желал да поздравя всички участници и да пожелая шанс на спечелилите. “

Членове на журито бяха също: Георги Бакша, Старши вицепрезидент „ Group Strategy and Business Development “, MOL Group, Виктор Мишковски, Инвестиционен шеф, Inven Capital, Лукас Шварц, Директор „ Business Creation” в InnoEnergy за Централна Европа,Матиас Торелас, Портфолио управител, InnoEnergy и Агниешка Василевска-Семайл, CEO, Rafako S.A., която дефинира равнището на надпреварата като:

„ Нивото, което показаха участниците в огромния край, считам за извънредно високо. Обхватът на показаните хрумвания бе много необятен, само че най-важното – всяка от тях може да способства към възстановяване на чистотата на околната среда, а това е най-важното в цялото съревнование. В RAFAKO сега търсим решения за децентрализирано генериране на сила и кръгова стопанска система. Ще насочим внимание към фирмите, които се показаха през днешния ден и съм сигурна, че с някои от тях ще установим близки връзки. “

Публиката имаше опцията да се срещне с Джонас Келберг – един от съоснователите на Skype и вложител на рисков капитал, чиято тирада бе за …

Това, което отличава PowerUp! от другите надпревари за стартъпи са подготвителните лагери: преди огромния край участниците прекарват два дни във верифициране на своите бизнес модели и възстановяване на презентационните си умения. Треньорите и менторите включват експертни бизнес обручители от Централна Европа като Глеб Малцев, Естония, Рафал Шчепаник, Полша и Костас Тролос, Гърция.

“Уъркшопите по време на подготвителния лагер разрешиха верифициране на усещането на бизнеса – беше извънредно скъпо прекарване. Гордеем се с успеха и повече от всеки път имаме вяра, че сме постигнали нещо голямо. “ – съобщи Золтан Андраши от HeatVentors.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР