Хазартът е едно от най-разпространените развлечения в света. Още от

...
Хазартът е едно от най-разпространените развлечения в света. Още от
Коментари Харесай

Как да разпознаем признаците на хазартна зависимост и как да се борим с нея

Хазартът е едно от най-разпространените развлечения в света. Още от античността хората от целия свят се увличат по многообразните форми на залагане, които в наши дни са извънредно развити и съставляват цялостен един отрасъл в областта на бизнеса. Но без значение дали става въпрос за игра на карти, спортни залози, игри в казиното или най-обикновени басове, тази форма на развлечение крие своята тъмна страна – хазартната взаимозависимост .

Какво е
хазартна взаимозависимост?

Хазартната взаимозависимост съставлява психическо положение, при което страдащият не просто прекарва прекомерно огромно количество от времето си в
залагания, а претърпява ментални и физически промени в мозъка си, които трансформират неговата персона и метод на живот. Засегнатите от зависимостта хора престават да създават хормоните на щастието (допамин и серотонин) по натурален път. Тези субстанции са повода да сме в положително въодушевление, а тяхната липса води до тревога, нарушавания в обществените умения, меланхолия, а в някои случаи можа да докара до летален край посредством самоубийство. Обикновено двата хормона се набират посредством удоволствието от вкусна храна, секс, здрав сън, след подготовка, близки моменти с родственици и другари и така нататък Страдащите от хазартна взаимозависимост обаче създават допамин и серотонин само по време на залагания, което ги кара да се усещат нещастни във всички други моменти, както и да губят насладата от ежедневните удоволствия.

Причините за хазартната взаимозависимост са няколко. От една страна отговорни за това са гените. Някои хора са предразположени да се пристрастяват елементарно към дадена интензивност. Друг фактор е видимо лесната облага. Много от нас не могат да устоят на шанса да трансфорат няколко лв. в същинско благосъстояние единствено с няколко натискания на ръчката или посредством няколко раздавания на карти. Независимо каква е повода обаче, това постоянно води до признаците, посочени нагоре.

Как да открием хазартната взаимозависимост?

Хазартната взаимозависимост, както всяко друго психическо заболяване, безусловно оказва отрицателни промени в живота на страдащия. Най-лесният метод да определите дали страдате от сходно положение е да питате околните си. Обикновено преди заболелият да забележи, че нещо не е наред в живота му, неговото обграждане от дълго време знае за този проблем, само че не смее да приказва с потърпевшия, защото той нападателно отхвърля своята взаимозависимост и нейните отрицателни последствия.

В случай на подозрения за насърчаване на
хазартна взаимозависимост е добре да попитате няколко от своите близки следните въпроси и в случай че те отговорят позитивно, е добре да потърсите помощ от психолог или да ограничите залаганията до най-малко:

Смяташ ли, че залагам прекомерно доста?

Според теб
залаганията отразяват ли се отрицателно на финансовото ми положение?

Страда ли общественият ми живот от хазартните ми привички?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР