Хавиер Милей е десен популист, който се възхищава на бившия

...
Хавиер Милей е десен популист, който се възхищава на бившия
Коментари Харесай

Много разочаровани аржентинци възлагат надежди на ярия популист Хавиер Милей в президентската надпревара

Хавиер Милей е десен популист, който се възхищава на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и си сътвори име като крещи против „ политическата прослойка “ на Аржентина по малкия екран

От АЛМУДЕНА КАЛАТРАВА Associated Press и НАТАЧА ПИСАРЕНКО Associated Press 16 октомври 2023 година, 00:03 ч. Доналд Тръмп и си направи име, като крещи против „ политическата прослойка “ на Аржентина по малкия екран, установи самият той е любимец за президентските избори този месец.

Ако той се появи като идващ президент на Аржентина, това ще бъде значително с помощта на поддръжката на хора като Паола Агире, майка на две млади девойки, която живее в спонтанна дървена колиба покрай бунище в северната провинция Салта.

Както доста аржентинци, Агире е бил изумен от години на непрестанно влошаващи се стопански проблеми, които я карат да се бори да изхранва фамилията си и вършат невероятно да си разреши стаята, която са наемали. Малко над 40% от 46-те милиона души в страната живеят в беднотия, огромен скок от малко над 30% през втората половина на 2016 година, съгласно аржентинската статистическа организация INDEC.

Aguirre вижда вяра в Milei, ослепителен икономист, трансформирал се в законодател, който се разказва като анархо-капиталист и споделя, че отговорът на преодоляването на годишната инфлация, която в този момент е към 140%, е да се отървем от Централната банка и да се доларизираме стопанската система. Той също по този начин дава обещание да приватизира държавни компании, да се отърве от стратегиите за социална инфраструктура, да промени трудовите правила, с цел да улесни уволнението на чиновници и да извърши огромна промяна на държавното управление, с цел да понижи разноските.

„ Искаме радикална смяна “, сподели Агире, която живее без течаща вода и електричество с дъщерите си на 6 и 8 години. „ Надяваме се, че обещанията му ще се осъществен. “

52-годишният Милей шокира политическата класа на Аржентина, когато ненадейно получи най-вече гласове на първичните избори през август. Той е любимецът за продобиване на президентските избори на 22 октомври, макар че изследванията на публичното мнение, които в предишното бяха известни като неверни, допускат, че той няма да получи задоволително гласове, с цел да избегне прекосяването към балотаж на избори идващия месец.

Най-силните съперници на Милей се считат за министъра на стопанската система Серхио Маса от ръководещата лявоцентристка коалиция Съюз за родината и Патриша Булрич от главната опозиционна коалиция, дясноцентристката Юнайтед за смяна.

Milei в последно време господства политическия диалог в южноамериканската страна и се пази от обвинявания, че непрекъснатите му диалози против валутата на Аржентина са довели до внезапно обезценяване на песото. Един прокурор желае да повдигне наказателни обвинявания против него за подбудителство на публичен боязън.

„ Ще ме обвинят ли за бедствието? Защо не поемат отговорност за проблемите? “ Милей сподели на неотдавнашен протест в Салта.

Майлей, който постоянно характеризира политиците като крадци, които живеят като монарси, е прочут със мощни отзиви, които нервират доста хора. Той се опълчва на абортите, желае унищожаване на половото образование, приканва за облекчени разпореждания за носене на оръжия, оспорва, че хората са виновни за изменението на климата и споделя, че продажбата на човешки органи би трябвало да бъде позволена.

„ Не дай Боже, в случай че се случи нещо неприятно, ще се поучим от грешките си, само че несъмнено се нуждаем от смяна “, сподели Белен Салва, здравен служащ, който прави мамографии.

Салва е разочарована, тъй като не може да си разреши съществени неща от първа нужда. „ Искам да си купя ледник и това е невероятно “, сподели тя.

Milei рисува себе си като смяна от политиците, които „ унищожиха приходите ви “, отражение от това какъв брой аржентинци се измъкват, макар че имат работа.

Той получи 50% от гласовете в Салта на първичните избори през август, с 20 точки повече, в сравнение с получи на национално равнище в избори, които бяха обсъждани като национално изследване на желанията на гласоподавателите.

В Сан Антонио де лос Кобрес, далечен град Салта 3776 метра (12 388 фута) над морското ниво Милей получи 60% от гласовете. Просперитетът е далечна фантазия за неговите поданици и статутът на новобранец на претендента наподобява изключително прелъстителен.

„ Чувате думи, думи. С течение на времето се уморяваш и това, което искаш, е деяние “, сподели Алехандрина Куиспе, преподавател.

Milei е претендентът на Liberty Advances, зараждаща се партия това може да докара до повишение на представянето му в Конгреса, в случай че той успее да повтори или надмине първичното си показване на изборите на 22 октомври.

Но даже и по този начин, Милей ще би трябвало да подписа съюзи, с цел да прокара дневния си ред посредством разграничен Конгрес, а политическите анализатори предизвестяват, че има съвсем месиански усеща измежду доста от неговите поддръжници, което крие заплаха от съкрушително отчаяние.

„ Има това магическо мислене измежду хората по отношение на неговото политическо предложение да обърне обстановката “, сподели Хорхе Ариас в Консултантска компания Polilat.

Въпреки че поддръжката на Милей е мощна в Салта, ориста му на изборите значително ще се разиграе в провинция Буенос Айрес, която е дом на повече от трета от гласоподавателите на Аржентина и доста покрайнини на столицата страдат от високи равнища на престъпност и беднотия.

Рубен Давалос, който в миналото поддържаше ръководещата перонистка коалиция, в този момент води акция за Milei основно тъй като се усеща обвързван с претендента, който наподобява „ като сърдит аржентински жител “.

Андрес Ферейра, който работи като водач на доставка, също води акция за Milei в община Ломас де Замора в Буенос Айрес. Той показва оптимизъм, че позицията на Milei против закононарушенията ще постави завършек на практиката „ нарушителите да бъдат третирани като жертви “. През последните дни някогашният кмет на Ломас де Самора подаде оставка от почитан пост в държавното управление на провинция Буенос Айрес, откакто фотоси в обществените мрежи го демонстрираха да почива на първокласна яхта в Средиземно море с модел.

„ Това показва измяната на това по какъв начин аржентинските политици се смеят на хората в разгара на една от най-лошите рецесии в историята “, сподели Ферейра.

В Сан Антонио де лос Кобрес, Елиас Агустин Риверо, който работи в ресторант, благосъстоятелност на родителите му, поддържа Milei частично, тъй като счита, че президентството на Milei ще докара до повече работни места за младежите.

Той сподели, че не се повлиява от тези, които осмиват нетрадиционния претендент.

Много хора „ ще кажат вие, той е вманиачен, че той не е добър, че не би трябвало да гласуваме за него “, сподели Риверо. „ Нищо няма да ме накара да трансформира решението си. “

——-

Автор на Associated Press Даниел Полити от Буенос Айрес, Аржентина, способства за отчета.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР