Хавайската електроснабдителна компания поема отговорност за първия пожар на Мауи, но обвинява пожарникарите в окръга

...
Електрическата компания на Хавайските острови призна, че нейните електропроводи са
Коментари Харесай

Електрическата компания на Хавайските острови призна, че нейните електропроводи са предизвикали горски пожар в Мауи, но обвини пожарникарите в окръга, че са обявили пожара овладян и са напуснали местопроизшествието, само за да втори горски пожар избухна наблизо и стана най-смъртоносният в САЩ от повече от век.

Хавайската електрическа компания публикува изявление в неделя вечерта в отговор на съдебния иск на окръг Мауи, обвиняващ електрическата компания, че не е изключила захранването въпреки изключително силни ветрове и сухи условия. Hawaiian Electric нарече тази жалба „фактически и правно безотговорна“ и каза, че нейните електропроводи в Западен Мауи са били без ток за повече от шест часа преди началото на втория пожар.

В изявлението си компанията адресира причината за първи път. В него се казва, че пожарът на сутринта на 8 август „изглежда е причинен от електропроводи, паднали при силен вятър“. Асошиейтед прес съобщи в събота, че оголен електрически проводник, който може да искри при контакт и наклонени стълбове на Мауи, са възможната причина.

Но Hawaiian Electric изглежда обвинява окръг Мауи за по-голямата част от опустошението - факта, че пожарът изглежда, че пламна отново този следобед и разкъса центъра на Лахайна, убивайки най-малко 115 души и унищожавайки 2000 сгради.

Нито говорител на окръга, нито неговите адвокати отговориха веднага на искане за коментар рано в понеделник относно изявлението на Hawaiian Electric.

Пожарната служба на окръг Мауи реагира на сутрешния пожар, съобщи, че е „100% овладян“, напусна местопроизшествието и по-късно обяви, че е „потушен“, каза Hawaiian Electric.

Hawaiian Electric каза, че след това екипите му са отишли ​​на място, за да направят ремонт и не са видели огън, дим или жар. Електричеството в района е било изключено. Около 15:00 часа тези екипи са видели малък пожар в близкото поле и са се обадили на 911.

Hawaiian Electric отхвърли основанията за съдебния иск срещу окръг Мауи, заявявайки, че електропроводите им са били без ток за повече от шест часа до този момент и причината за следобедния пожар не е установена.

p>

Сушата в региона остави растенията, включително инвазивните треви, опасно сухи. Когато ураганът Дора премина на около 500 мили (800 километра) южно от Хавай, силните ветрове събориха електрически стълбове в Западен Мауи. Видео, заснето от жител на Лахайна, показва свален електропровод, който запалва сухи треви. Първоначално пожарникарите овладяха този огън, но след това останаха да се погрижат за други обаждания, а жителите казаха, че по-късно огънят отново се е разпалил и е препуснал към центъра на Лахайна.

Видео и изображения, анализирани от AP, потвърдиха, че кабелите, които са предизвикали сутрешния пожар бяха сред километри линия, която компанията остави гола на времето и често гъстата зеленина, въпреки неотдавнашния натиск от страна на комуналните служби в други райони, застрашени от горски пожари и урагани, да покрият своите линии или да ги заровят.

Проблемът се усложнява от това, че много от 60 000, предимно дървени електрически стълбове на предприятието, които собствените му документи описват като изградени по „остарял стандарт от 60-те години на миналия век“, са били наклонени и към края на очаквания им живот. Те не бяха близо до постигането на национален стандарт от 2002 г., че ключовите компоненти на електрическата мрежа на Хаваите могат да издържат на ветрове със скорост 105 мили в час.

Hawaiian Electric е търгувана публично компания с печалба, собственост на инвеститори обслужва 95% от електрическите клиенти на Хаваите. Главният изпълнителен директор Шели Кимура каза, че има важни поуки, които могат да се научат от тази трагедия, и реши да „разберем какво трябва да направим, за да запазим нашите общности в безопасност, тъй като проблемите с климата бързо се засилват тук и по света.“

Компанията е изправена пред поредица от нови съдебни дела, които се опитват да я държат отговорна за най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. Адвокатът на Уайлуку Пол Старита, водещ адвокат по три съдебни дела на Сингълтън Шрайбър, го нарече „предотвратима трагедия с епични размери“. частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР