Хасковският регион може тотално да се промени само за няколко

...
Хасковският регион може тотално да се промени само за няколко
Коментари Харесай

Индустриален парк Узунджово- шансът на региона за промяна

Хасковският район може тотално да се промени единствено за няколко години в случай че планът за основаване на Индустриален парк на летище Узунджово получи зелена светлина и от страната. Той е част от план на Тракия икономическа зона - Асеновград за създаване на въглеродно неутрални стопански зони в Хасково, Бургас, Габрово и Пловдив. За реализацията на плана ще се разчита на Механизма за възобновяване и резистентност, в който има средства за всички страни членки на Европейски Съюз, а измежду главните цели са енергийна самостоятелност, мъдро ръководство на отпадъците и водите.

Първа стъпка

В края на май т.г. ОбС- Хасково направи първата стъпка към реализацията на плана, като даде авансово единодушие ТИЗ- Асеновград да купи част от летището, което МО даде на Общината безплатно, откакто тя години наред го искаше, мечтаейки за непознати вложители. Предварителното единодушие е належащо, с цел да може концепцията да получи документ за предпочитан инвеститорски план. Според капиталовото желание става въпрос от повърхност 3 600 дка, а за 5 година в зоната ще бъдат вложени 75 млн. лева

Предварителното единодушие обаче има период, който е 2 година През това време би трябвало да бъде публикуван документът. Бившето летище бе трансферирано на общината от страната под условия, измежду които са да не се развива икономическа активност. Местна власт не вижда спънка планът да се осъществя, защото става въпрос за действия, касаещи трайно облекчаване на публичните потребности от локално значение.

Процедурата е в ход, споделя кметът Станислав Дечев, който се надява планът да бъде утвърден от Агенцията за вложения и Министерството на стопанската система. След това би трябвало да бъде подсилен от Министерски съвет, като промени изискванията, при които парцелът е възложен. Областният шеф и кметът ще би трябвало да се съобразят с него.

Два огромни фиша

В комплицираната политическа конюнктура сега обнадеждяващо прозвучаха думите на служебния министър Кирил Петков, че Индустриални зони и грантови схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на стопанската система в проекта за възобновяване. А Хасково има огромни шансове за дълго чакания късмет за икономическо развиване. Огромен плюс е фактът, че теренът, към който има интерес, е близо да границата, до автомагистрала и железопътен превоз. А това са предпоставки за интерес и на турски вложители, които желаят производствата им да са в Европейски Съюз.

На представянето на капиталовото желание пред Общински съвет изпълнителният шеф на " Тракия икономическа зона " - Пловдив Пламен Панчев сподели, че към този момент две компании са показали интерес да отворят производства в бъдещата зона. Въпрос на време е други да ги последват. Видяхме какво се случи в Пловдив, където вложители доведоха други, а това радикално промени района.

Карго летище, италиански вложители...

Идеята за промишлен парк е от години. Имаше хрумвания за създаване на карго летище, индустриална зона, италианци имаха някакъв интерес. За пръв път има действителен интерес и съответни дейности към реализирането й и то в миг, когато може да се разчита на поддръжка Европейската капиталова банка като сътрудник за нови планове от икономическо значение.

Ползите за Хасково ще дойдат още с продажбата на парцела, който съгласно кмета Станислав Дечев е с данъчна оценка 9 милиона лв., а пазарната стойност му е 15 милиона лв.. Това са пари, които ще влязат непосредствено в бюджета и могат действително да оказват помощ за планове в града.

Ако индустриалният парк се случи ще има тотална смяна в стопанската система на района. Нови предприятия, работещи с ресурсите по нов метод, ще отворят благоприятни условия за нови бизнеси, специалности и персонална реализация. Има над какво да се замисли бизнесът в района, защото заплатите са измежду най- ниските в страната, а опциите за реализация тук не са огромни в този момент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР