Хасково. Църквата Св. Архангел Михаил“ е символ на непокорството на

...
Хасково. Църквата Св. Архангел Михаил“ е символ на непокорството на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Славяново е символ на несломимата вяра и непокорството на българския дух

Хасково. Църквата „ Св. Архангел Михаил “ е знак на непокорството на българския дух и несломимата българска религия. В най-мракобесните времена на иго славяновци са решили да изградят своя храм на вярата - огромен като техните фантазии и резистентен като тяхната религия. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си по случай празника на храм „ Св. Архангел Михаил ” в село Славяново, оповестиха от прессекретариата на президента .
Според президента преди 170 години построяването на толкоз огромен храм е било неприемливо, по тази причина е разрушаван до основи и съграждан нощем, до момента в който с доста непримиримост, борбеност и издръжливост навръх Архангелов ден е бил приключен. „ От тогава са минали доста генерации и исторически столетия – всяка със своите превратности, само че храмът стои до през днешния ден да ни припомня, че българинът е успявал, когато е имал неотстъпчив дух, мощна религия и най-важното единение “, уточни президентът.
Президентът поздрави Старозагорския митрополит Киприан, Българската православна черква и жителите на село Славяново за упоритостта и усилието, с които работят да бъде реставриран този монумент на българщината, с цел да може още доста генерации да бъдат духовно обединявани към него. „ Нека не забравяме, че нашата нация е възкръсвала и след най-тъмното иго, само че постоянно процесът на възобновление е започвал от вярата. Да следваме образеца на предците ни – да пазим вярата си, българщината и да следваме техния образец за достолепие и единство “, прикани Румен Радев. Държавният глава подари на храма икона на св. Архангел Михаил.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР